Ovo su saveti za roštilj bez greške
IZVOR: E. S. T. - 23.09.2019 | 03:14
Nije lako ispeći i napraviti meso na žaru koje će biti mekano i sočno, ali i dobro začinjeno.
Uz savete Srpskog kuvara meso će se topiti u ustima.
1. Na meso stavite kocku leda
Pitate se zašto bi iko stavljao led u meso? Odgovor je jednostavan - da se ne presuši. Ovaj trik će učiniti da meso ostane vlažno i meko.
2. Roštilj očistite lukom
Luk je prirodno sredstvo za dezinfekciju. Stavite pola glavice crvenog luka na viljušku i njom pređite preko vrućeg roštilja. Ako pečete na roštilju na drva, luk jednostavno ubacite unutra na kraju.
Foto: pixabay.com
3. Usitnite svež ruzmarin
Njime posipajte meso. Ne samo da lepo izgleda već dodaje biljni ukus mesu i povrću.
4. Ispod plodova mora stavite cele kriške limuna
Naravno, limun najbolje ide uz ribu, ali taj agrum se slaže sa svim morskim plodovima. Jednostavno ga isecite i složite ispod ribe ili morskih plodova koje pečete - neće se zalepiti, a ukus će biti odličan.
Foto: pixabay.com
5. Roštilj održavajte na dve temperature
Najvažnije pravilo je da vam ništa ne zagori: jedna strana roštilja neka bude vruća za ono što treba brzo da bude gotovo, a druga topla, taman da na njoj možete da držite gotovu hranu da se ne hladi.
6. Solite kako treba
Piletina, ćuretina, svinjetina, zatim pljeskavice i ćevapčici bolji su ako se začine pre pečenja. Govedina i teletina mnogo su mekše ukoliko se sole nakon pečenja, kada ih treba još malo potpariti (bilo poklopcem ili alu-folijom) i pustiti na toplom barem desetak minuta da omekšaju.
Foto: pixabay.com
KAKO SE ŠTA PEČEFoto: pixabay.com ĆevapiOdličan saveznik ukusnih ćevapčića su velike količine luka, koje su tada posebno dozvoljene i čak poželjne jer je upravo u tome čar opuštenog roštiljanja i druženja. Bitno je da ih pečete samo dok ne porumene jer treba da ostanu crvenkasti u sredini, a kako biste bili sigurni da su gotovi, posle nekoliko minuta probušite jedan ćevap da proverite da li su pečeni. Belo mesoBelo meso možete začiniti dodacima za jela ili solju, a oni koji vole nešto pikantnije, mogu se odlučiti i za kari, koji će piletini dati jači ukus. Piletinu pecite dok ne dobije zlatkastu boju, u proseku desetak minuta, u zavisnosti od jačine vatre.
Foto: pixabay.com KobasiceU mesari birajte crvene, blage ili pikantne, u zavisnosti od ukusa. Kobasice su začinjene i prethodno pripremljene u mesari, pa za njihovo pečenje nije potrebno mnogo truda. Stavite ih na roštilj i pecite 10-15 minuta okrećući ih povremeno kako bi ih vatra zahvatila sa svih strana. Pazite da ne pregore. PovrćePovrće na žaru je odličan dodatak mesu, a na rešetke roštilja možete baciti šta vam duša ište. Najbolje se pripremaju tikvice, patlidžan, crvene paprike i šampinjoni. Potrebno je samo da oprano i tanko isečeno povrće (šampinjone i papriku stavljajte cele ili sečene napola) začinite sa malo bibera, soli ili začinima i da bacite na tihu vatru kako ne bi izgorelo. Možete kupiti ražnjić-štapiće, na koje ćete nabosti miks raznovrsnog povrća. Vrlo brzo se priprema, a kada povrće poprimi rumenu boju, vreme je da ga sklonite s vatre. Pre roštiljanja obavezno nauljite roštilj kako se povrće ne bi zalepilo za rešetke. Povrće okrećite povremeno i nakon pet, šest minuta možete ga skinuti sa vatre. |