(RECEPT) Spremite brzo, uživajte natenane: Idealna čokoladna torta!


IZVOR: kurir.rs, Republika - 25.08.2019 | 03:14


Zasladite se posle ručka, pozovite prijatelje ili možda baš onog komšiju koji vam se sviđa. Niko neće ostati ravnodušan!

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Uvek je dobro vreme za čokoladu, a mnogima je čokoladna torta omiljeni slatkiš. Za pola sata ćete imati desert koji se vrlo jednostavno pravi!

Potrebno je:

(za biskvit)

4 jaja

4 kašike glatkog brašna

pola praška za pecivo

100 g čokolade za kuvanje

100 g šećera

200 g maslaca

Foto: pixabay.com

Ako imate pomoćnika torta će biti još slađa!

(za fil)

500 ml slatke pavlake

250 g čokolade za kuvanje

Priprema:

Prosejte brašno pomešano s praškom za pecivo u dubljoj činiji. Na pari otopite maslac i čokoladu, pa razdvojte belance i žumance. U dubljoj posudi izmiksajte žumanca sa šećerom, dodajte im otopljeni maslac i čokoladu, promešajte, pa dodajte prosejano brašno s praškom za pecivo. U drugoj posudi napravite šne od belanaca, pa pažljivo špatulom umešajte šne u čokoladnu smesu.

Kalup za tortu prečnika 23-24 cm obložite papirom za pečenje, pa izlijte pripremljenu smesu. Smesu možete peći u četvrtastom kalupu veličine 35×24 cm. Stavite da se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C i pecite oko 20 minuta.

Napravite fil tako što ćete čokoladu sitno iseckati, a slatku pavlaku zagrejati do tačke vrenja. Zagrejanu slatku pavlaku prelijte preko čokolade pa promešajte.

Pečenu podlogu izbodite viljuškom i prelijte toplim filom (treba da bude dosta tečan). Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, pa potom kolač dobro ohladite u frižideru i tek onda skinite obruč, ako ste ga pekli kao tortu.