Uz ovu dijetu, za samo 5 dana smršajte i nadomestite energiju koja vam nedostaje


IZVOR: informer.rs - 13.06.2019 | 03:14


Ako želite organizam “razbudite” i “očistite” nakon desetak dana obilnih i teških jela potrebno je mnogo više od obične “voćne” jednolične dijete. Nedostatak energije, glavobolje, stalni osećaj nadimanja, neredovna probava, samo su neki od znakova da je organizmu potrebno čišćenje.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Ishrana bogata dijetalnim vlaknima prva je mera čišćenja organizma i creva, dok drugi deo dijete čini adekvatan unos tečnosti, pre svega vode i biljnih čajeva. Uz to, valja ograničiti unos šećera, mlečnih proizvoda (osim fermentisanih mlečnih napitaka poput jogurta, kefira, probiotika). Kiseli kupus je pritom vrlo često nepravedno zapostavljen, a riznica je vitamina C, probiotičkih bakterija i vlakana koji stimulišu imunitet i probavne procese. U ovom tipu ishrane zastupljene su sledeće namirnice: luk, brokoli, heljda, zobena kaša, smokve, šljive, borovnice, jabuke, grejp, mandarine, narandže. Voda je, naravno, neizbežna, jer je neophodna za metaboličke detoksikacijske procese u organizmu. Za uspostavljanje ravnoteže u probavi potrebna je postupna hidracija, a to podrazumeva čašu vode svakih 45 do 60 minuta.

Svežu surutku poželjno je piti do jedan litar dnevno, za prosečnu zdravu osobu, koja nema nikakvih problema s bubrezima, budući da ona stimuliše bubrege i podstiče izlučivanje tečnosti (diuretik). Zeleni čaj valja piti umesto kafe, preporučuju se tri-četiri šoljice dnevno (za osobe koje nemaju povišeni krvni pritisak).

Kao u uobičajenim dijetama, i u ovom programu treba smanjiti unos natrijuma.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

DIJETA SA SURUTKOM – JELOVNIK ZA PET DANA

PRVI DAN

Natašte: Popiti 3 dcl sveže surutke i šejk: u blenderu izmiksati: 3 kašike zobenih integralnih pahuljica, 1 šoljicu smrznutih borovnica, 2 suve šljive, 1 kašičicu samlevenih lanenih semenki, 1 čajnu kašiku cimeta, 3 dcl sojinog mleka

Međuobrok: Voćna salata: 2 mandarine, 1 grejpfrut naseckan na kocke, 1 neoljuštena jabuka, 1 kašičica cimeta.

Ručak: Rižoto od heljde: pola tanjira kuvane heljde, 1 šoljica kuvanog boba, začiniti s maslinovim uljem i naseckanim peršunom. Pečeni oslić – srednji komad, začinjen s maslinovim uljem. Zelena salata s jabukovim sirćetom i limunovim sokom. 1 šoljica zelenog čaja.

Međuobrok: Salata od kiselog kupusa, začinjena s 4 kašičice ulja od semenki bundeve, jedna kriška integralnog hleba.

Večera: Pečena skuša na žaru, s naseckanim lukom. Blitva i krompir.

DRUGI DAN

Natašte: Popiti 3 dcl sveže surutke

Doručak: 3 dcl kefira, umešati 1 kašičicu lanenih semenki.

Međuobrok: Sok od 2 grejpa i 1 dcl razređenog soka aloje vere.

Ručak: Varivo – grašak s repom i šargarepom, 1 kriška raženog hlega sa semenkama.

Međuobrok: Domaći kompot od 2 jabuke, 1 kruške, 5 suhih šljiva, i 3 suhe smokve, 1 žličica cimeta.

Večera: Krem supa od brokolija u koju treba dodati jogurt s malo masti i naseckani beli luk, malo

raženog brašna.

TREĆI DAN

Natašte: 3 dcl sveže surutke

Doručak: Sok od aloje vere, parče raženog hleba, namaz u blenderu pripremljen od 4 mlevene smokve i 2 suve šljive

Međuobrok: U blenderu pripremljen šejk od mleka, 3 suve šljive i pola kruške

Ručak: Varivo od heljde, praziluka, celera, šargarepe i pilećih prsa.

Međuobrok: 2 narandže

Večera: Probiotski posni sir 200 g, salata od crvenog luka, jabukovog sirćeta i maslinovog ulja ,1 kriška raženog hleba

ČETVRTI DAN

Doručak: 1 šoljica zobene kaše sa sojinim mlekom i cimetom, naseckati 5 badema i 1 mandarinu.

Međuobrok: Voćna salata od 1 jabuke, 1 kivija, 1 narandže

Ručak: Kuvani bob, začinjen s maslinovim uljem i lukom ,1 kuvana šargarepa ,1 kuvani krompir, salata od cvekle

Međuobrok: malomasno mleko

Večera: Kuvani oslić i spanać

PETI DAN

Natašte: Sveža surutka – 3 dcl

Doručak: narendane 3 jabuke, cimet po želji.

Međuobrok: Sendvič od 1 kriške raženog hleba, dimljeni tofu, zelena salata

Ručak: Barene i pečene špargle s tri belanca, začiniti s belim lukom, kurkumom i malo soli, kupus salata s jabukovim sirćetom

Međuobrok: mleko s malo masti,2 suve kajsije

Večera: Pečena pastrmka, karfiol kuvan na pari

Nakon ovakvog režima ishrane, posle samo pet dana, imaćete osećaj poleta i energičnosti.