STOP NASILJU NAD ŽIVOTINJAMA! MONSTRUM UPUCAO MLADUNČE RODE IZ PUŠKE


IZVOR: Narcisa Božić - 05.08.2018 | 12:40


Društvene mreže usijale su se od komentara povodom najnovijeg slučaja zlostavljanja životinja kada je pre tri dana rodić, koji je vežbao letenje nad Mačvanskom Mitrovicom upucan iz vazdušne puške i tako ranjen pao u jedno dvorište!

Foto: Republika.rs

Na svu sreću, nedužna ptica će da preživi

Odmah su alarmirani Udruženje "Kanis" i Ruralni centar "Sova" iz Sremske Mitrovice, koji su hitno obavestili kolege iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode u Novom Sadu.

-Svi smo šokirani i ogorčeni postupkom ovog nečoveka koji je mogao gađati mladunče rode! Šta reći i kako komentarisati?! Ovoga još nije bilo u Sremu i Mačvi, barem koliko je nama poznato. Roda ima i u samom gradu Sremskoj Mitrovici, u Specijalnom rezervatiu prirode ’’Bara Zasavica’’ i okolnim selima Mačve. Rodić je verovatno vežbao letenje kako bi se pripremio za naporan let sa odraslima, koji ga očekuje na jesen u Severnu Afriku, kad ga je ovaj nečovek pogodio, kaže Marko Cvijanović, predsednik Ruralnog centra "Sova".

Foto: Republika.rs

Tako nešto samo monstrum može da uradi

Nezabeležen slučaj desio se u četvrtak u prepodnevnim satima, a samo zahvaljujući brzoj intervenciji pokrajinskog Zavoda za zaštitu prirode, koji je na lice mesta u Mačvansku Mitrovicu uputio veterinarsko vozilo, mlada ptica ima šanse da preživi.

-Ptica je odmah pregledana u našoj ambulanti, rana je bila relativno sveža, a ustanovljen je višestruki prelom krila. Ukazana joj je prva pomoć, rana očišćena i data sredstva protiv bolova i antibiotici. Ptica je prenoćila u ambulanti i potom odvežena u Prihvatilište u Palić. Tamo joj je urađen RTG pregled na kome se,  prema informacijama kolega, vidi sačma, čime je potvrđena pretpostavka da je ptica upucana, rekla nam je veterinarka "Darvin" ordinacije u Novom Sadu Ivana Jovendin.

Kako saznajemo, rodića očekuje amputacija krila i njegova sudbina je još uvek neizvesna.

Da li je na lice mesta izašla ekološka pokrajinska inspekcija još uvek nije poznato, a za ovo krivično delo nepoznatom počiniocu sledi novčana  kazna od 150.000 dinara.