INVESTITOR GRADIO BEZ DOZVOLE, PA NASTAVIO RAD NA OBJEKTU UPRKOS ZABRANI: Evo kolika ga kazna čeka!


IZVOR: M.B. - 26.02.2024 | 09:58


Optužni predlog protiv R.S. zbog građenja bez građevinske dozvole.

Foto: Nebojša Mandić
INVESTITOR GRADIO BEZ DOZVOLE, PA NASTAVIO RAD NA OBJEKTU UPRKOS ZABRANI: Evo kolika ga kazna čeka!

23. februara 2024. godine Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu podnelo je optužni predlog protiv R.S. (33) zbog postojanja opravdane sumnje da je od početka 2023.godine do 27.03.2023. godine u Novom Beogradu, kao investitor objekta koji je gradio bez građevinske dozvole, nastavio započetu gradnju objekta nakon što je izdato rešenje o obustavi radova.

Izgradio tri sprata bez dozvole

Na objektu dimenzija 23 * 20 m koji se u trenutku donošenja rešenja o obustavi radova sastojao od podruma i prizemlja, izgradio još tri sprata sa atikom iznad trećeg sprata, čime je izvršio krivično delo Građenje bez građevinske dozvole.

Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu predložilo je da Treći osnovni sud okrivljenog, nakon održanog pretresa izvedenih dokaza, oglasi krivim te da ga osudi na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i šest meseci, da mu uzme kao utvrđenu kaznu zatvoru u trajanju od 8 meseci koja mu je prethodno izrečena zbog izvršenja istovrsnog krivičnog dela, te da ga osudi na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 2 godine kao i na plaćanje novčane kazne u iznosu od 1.000.000 dinara.

Podsetimo, građevinska dozvola je dokument (upravni akt – rešenje) na temelju kojeg se može  graditi. Dokumentom se utvrđuje da je glavni, odnosno idejni projekt izrađen u skladu s propisima i utvrđenim uslovima koje mora ispunjavati građevina na određenoj lokaciji te da su ispunjeni svi potrebni preduslovi za izgradnju.

U Beogradu, za objekte do 800m² bruto površine Građevinsku dozvolu izdaje nadležni opštinski organ.