U Beogradu postavljena prva od 100 inovativnih košarkaških konstrukcija


IZVOR: Teodora Kljajić - 26.01.2024 | 20:10


Inovativna košarkaška konstrukcija, prema oceni nosilaca projekta "VodaVoda deci Srbije" biće put i ka otkrivanju novih talenata, razvoju timskog duha, promociji zdravog načina života.

Foto: Shutterstock
U Beogradu postavljena prva od 100 inovativnih košarkaških konstrukcija

Prva inovativna košarkaška konstrukcija, koja će đacima omogućiti pristup terenima za basket 3x3 kao i polovini terena za košarku 5:5 po FIBA standardima predstavljena je danas u beogradskoj Osnovoj školi "Kralj Petar Prvi" u prisustvu proslavljenih košarkaša Zorana Moke Slavnića i Dragana Kapičića.

Inovativna košarkaška konstrukcija, prema oceni nosilaca projekta "VodaVoda deci Srbije" biće put i ka otkrivanju novih talenata, razvoju timskog duha, promociji zdravog načina života.

Konstrukcija, a širom Srbije će ih biti postavljeno 100, je značajan korak ka unapređenju sportskih aktivnosti u pružanju prilika deci da istražuju, treniraju i zavole i košarku i basket.

Osnivač brenda Voda Voda Vojin Đorđević izrazio je zadovoljstvo što je komapnija osmislila još jedan projekat koji će, kako je naglasio, učiniti mnogo dobro za decu. 

"Sport je ključni faktor za razvoj dece koja kroz fizičke aktivnosti dobijaju i stiču vrednosti za čitav život. Sport ih uči timskom duhu, timskom radu, disciplini, odgovornosti, poštovanju pravila i tome kako da prevazile izazove i kako da se nose i u pobedama i u porazima što im jača mentalnu snagu i socijalnu inteligenciju", rekao je Đorđević.

"Jedna lopta i jedan koš mogu da promene život dece i zato je dobro što ćemo imati mnogo novih inovativnih konstrukcija", rekao je Đorđević i izrazio zahvalnost  Košarkaškom savezu Srbije koji je dao podrško akciji.

Idejni tvorac projekta Konverzija terena u školama po FIBA standardima Zoran Stojičić, malim košarkašima okupljenje u sali za fizičko poručio je da imaju sreću što idu u školu koju su pohađale dve velike legende Zoran Slavnić i Dragan Kapičić, a čija su imena Moka i Kaponja ispisana na novopostavljenom košu.

Dodao da je ideju o inovativnim konsturkcijama dobio u vreme dok je bio generalni sekretara KS Vojvodine kada je, baveći se analizom, uočio da je u školama potrebno postaviti konstrukciju koja se bočno sklapa na zid i omogućava da se košarka igra nesmetano i na jedan koš, a što je sada olimpijski sport. 

Nova inovativna konsturkcija će, dodao je ,omogućiti i vežbanje za šut za tri poena iz ćoška. 

Nova inicijativa će, kako je naglasio, pomoći da se unapredi košarkaški sport da se promovišu obe košarkaške discipline 5 na 5 i 3 na 3.
Đacima su se obratili Kapičić i Slavnić - doajeni košarke koji su zemlju proslavili širom sveta i izrazili nadu da će neko od dece biti bolji od  njih.

Slavnić je pozvao decu da treniraju još više a one koji još nisu počeli da to učine. 

Trener Bata Đorđević je rekao da će svaka tabla, a biće ih 100, imati ime jedne od legenti koje su doprinele slavi košarke ne samo u Jugoslaviji već i širom sveta.
Promocija je, kako su podsetili organizatori, održana na mestu gde je sve počelo, onda kada je izlaslanik Cvenog krsta Vilijem Vajlend pre jednog veka iz Amerike.