OPASNI SRBIN PROGUTAO ŽILET U SPLITSKOM ZATVORU? Hrvatski mediji tvrde da mu ovo NIJE prvi put da radi takve stvari


IZVOR: Republika/M. J. - 16.01.2024 | 22:11


On je dopremljen u KBC Split uz policijsku pratnju zbog sumnje da je progutao žilet.

Foto: Tanjug/ HINA/ ZVONKO KUCELIN
OPASNI SRBIN PROGUTAO ŽILET U SPLITSKOM ZATVORU? Hrvatski mediji tvrde da mu ovo NIJE prvi put da radi takve stvari

Hitan medicinski transport organizovan je iz splitskog zatvora za Duška Tanaskovića iz Kragujevca, optuženog za ubistvo Gorana Vlaovića na Zrću u leto 2022. godine. Tanasković je dopremljen u KBC Split uz policijsku pratnju zbog sumnje da je progutao žilet. Iako je odbio lekarsku pomoć i brzo vraćen u zatvor, ovakvi incidenti nisu nepoznati s obzirom na prethodne situacije u kojima je Tanasković pokušao samopovređivanje, uključujući slične incidente u zadarskom zatvoru, navodi Dalmatinski portal.

Tanasković je premešten u splitski zatvor nakon što je otkriveno da je njegova ćelija u zadarskom zatvoru bila ozvučena. Tužilaštvo namerava prekvalifikovati optužbu u teško ubistvo, s obzirom na materijal koji ukazuje da je Tanasković u razgovoru u ćeliji spomenuo plaćeno ubistvo. Međutim, branioc se žalio na ove dokaze, čekajući odluku Visokog krivičnog suda o njihovoj zakonitosti.

Ministarstvo pravosuđa i uprave odgovorilo je na upit novinara, navodeći da je Tanasković premešten u Split iz zdravstvenih razloga zbog sumnje da je progutao oštre predmete. Ministarstvo ističe da samo-ozleđivanje osoba lišenih slobode u zatvoru sistemski prate i obaveštavaju zainteresovanu javnost. Takođe tvrde da smeštaj osoba lišenih slobode u određeni zatvor prati relevantne zakonske odredbe, a prema medicinskoj obradi postupaju se prema preporukama lekara. Detalji o konkretnim slučajevima ne mogu se pružiti zbog tajnosti podataka o osobama lišenim slobode.

BONUS VIDEO