KRVAVI MAJ SRBIJU ZAVIO U CRNO! Mesec posle kog nikada više ništa neće biti isto!


IZVOR: Republika/A.D. - 07.01.2024 | 16:00


Crni maj u 2023. godini nacija nikada neće zaboraviti.

Foto: shutterstock/ilustracija
KRVAVI MAJ SRBIJU ZAVIO U CRNO! Mesec posle kog nikada više ništa neće biti isto!

Kako opisati godinu za nama? Zasigurno crnu i krvavu.

Nažalost, to je prvo na šta svi pomislimo kada se pomene 2023. godina. Maj mesec, trebalo bi da bude mesec proleća, kada sve cveta i sija, nažalost, ove godine je maj bio krvav i mesec koji je čitavu naciju zavio u crno.

Tog jutra, 3. maja, roditelji su poslali svoju decu u školu iz koje se nikada nisu vratili. Dečiju graju i smeh zamenile su suze i jecaji, bolna tišina koja ne prolazi.

Dečak-ubica, trinaestogodišnjak, ukrao je vatreno oružje iz sefa svog oca i otišao u školu koju je i sam pohađao - OŠ ''Vladislav Ribnikar''. Najpre je usmrtio čuvara škole, a zatim dve dežurne učenice, mlađe od njega, koje su mu se našle na putu ka kabinetu istorije gde je njegovo odeljenje imalo čas u tom trenutku.

Foto: Privatna arhiva

Kosta Kecmanović

Ušao je u svoj razred i hladnokrvno, ne obazirući se na vrisak straha vršnjaka, usmrtio devetoro đaka, oduzeo devet nevinih života, a ranio šestoro učenika i nastavnicu istorije.

Cela Srbija je plakala tog jutra, opraštali su se od nevino stradale dece i čuvara Dragana, a onda, samo dan kasnije, 4. maja, nacija se probudila uz odjeke još jednog masakra, stravičnog masovnog ubistva u Duboni i Malom Orašju kod Mladenovca.

Nismo ni shvatili šta se dogodilo, nije bilo vremena ni da se žali, nova tragedija je preplavila Srbiju. 

Uroš Blažić (21), naoružan kalašnjikovim, sejao je smrt u selima Malo Orašje i Dubona kod Mladenovca i ugasio osam mladih života, a 14 hladnokrvno ranio. 

Na igralištu, jednom od omiljenih mesta za okupljanje mladih, grupa momaka je proslavljala što je jedan od njih postao ujak. Nisu pravili veselje, zbog poštovanja nastradalih mališana u ''Ribnikaru'' već su se samo okupili kako bi obeležili dolazak na svet jedne bebe, ni ne sluteći da će to biti poslednji put kada će biti zajedno. 

Foto: Instagram

Uroš Blažić

Krvnik je nastavio da seje smrt u selu Dubona, gde je oduzeo još tri života. Ubio je policajca, njegovu sestru i druga. 

Uroš Blažić, prekinuo je njihove snove i nade za budućnost.

U samo dva dana početka proleća, 17 mladih ljudi i omiljeni školski čuvar, ''otišli'' su sa one strane duge.

Ova dva stravična zločina niko nikada neće zaboraviti, a na mestima na kojima je zavladala tuga, sada su sveće, cveće i sećanja na one koji su nedužno izgubili živote.

Crni niz u maju se nastavio. Kao da dva nezapamćena zločina nisu bila dovoljna, te je ovaj mesec obeležio i niz femicida, ubistava i samoubistava.

Osamdesetdvogodišnji muškarac iz Stare Pazove, usmrtio je iz vatranog oružja svoju sedamdesetjednogodišnju suprugu, a potom izvršio samoubistvo.

Zatim, na periferiji Ćićevca kod Kruševca, pronađeno je telo R.J. (52) iz Jagodine i to u kući M.Đ. (63) njenog navodnog emotivnog partnera, ujedno i osumnjičenog za njenu smrt. Takođe, uhapšena su i njegova braća, zbog sumnje da su mu pomogli u zločinu.

Nesrećna dvadesetsedmogodišnja I.R. prijavila je svog partnera V.R. (34) za nasilje, odlukom suda je dobio zabranu prilaska, ali nažalost, to ga nije sprečilo da 8. maja ubije bivšu devojku, a onda i sebe. 

Policajac Igor A. bio je van dužnosti kada je brutalno pretukao i ubio Ervina Č. iz Priboja. Nakon zločina je pobegao u Bosnu gde se nekoliko dana skrivao, a onda je uspešnom akcijom policijskih službenika lociran i uhapšen.

Nažalost, 28. maja su život izgubili otac i četvorogodišnja devojčica, koje je na auto-putu ''Miloš Veliki''. u zasutavnoj traci, pokosio terenjak. 

BONUS VIDEO