KOSTA KECMANOVIĆ "UČIO" VRŠNJAKE NEZAMISLIVE STVARI ZA TAJ UZRAST! Psiholog upoznat sa slučajevima otkriva šokantne činjenice: "Deca su svesna da ne snose odgovornost"


IZVOR: Tatjana VASILJEVIĆ - 07.10.2023 | 20:00


Od mišlju "Ovoga nema kod nas" pa sve do udarnih vesti "Srbiju uzdrmao još jedan zločin". Da li je vreme da se menja zakon i da maloletnici krivično odgovaraju?

Foto: Republika, Facebook/Printscreen
KOSTA KECMANOVIĆ "UČIO" VRŠNJAKE NEZAMISLIVE STVARI ZA TAJ UZRAST! Psiholog upoznat sa slučajevima otkriva šokantne činjenice: "Deca su svesna da ne snose odgovornost"

Za veoma kratko vreme, Srbiju je uzdrmala još jedna tragedija velikih razmera. Izgubljen je još jedan mladi život i to od ruke njegovog vršnjaka, nanevši mu teške povrede u predelu vrata i glave koristeći oštar predmet.

Tek što je navršeno pet meseci od stravičnog zločina u OŠ "Vladislav Ribnikar", ljudi su ponovo u strahu za našu decu, vodeći se slučajem Koste Kecmanovića, sada je jasno da svako dete zna u kojim godinama ne može krivično odgovarati.

U vezi ove teme, za portal Republika, oglasio se poznati psiholog Saša Stjepanović.

"Deca znaju mnogo više nego što mislimo"

- Deca opravdaju svoj postupak time da ne snose odgovornost. Oni znaju mnogo više nego što mi mislimo. Konkretno u ovom slučaju, ne mislim da je dete znalo svoju odgovornost i da je ciljano htelo da počini neki zločin, nego se to desilo. Naravno u tom trenutku, dete racionalno razmišlja u smislu svojih prava, a to pravo jeste povezano sa ovim prethodnim događajem, tj. da deca ispod 14 godina, odnosno u ovom slučaju od 13 godina, nisu pravno odgovorni. Dakle, dečak iz Niške Banje nije ciljano to uradio da ne bi snosio odgovnorst, već je splet okolnosti koje se sad istražuju, o kojima može da se sudi tek kada se ispita ceo slučaj, zbog čega je došlo do toga, da li je dečak u toku svog života zlostavljan od tog deteta, šta ga je navelo da to uradi... Definitivno, dete od 13 godina koje je počinilo taj zločin, a koje nije znalo da li je ono odgovorno ili nije, na osnovo onog tragičnog događaja u maju, verovatno je i osvešćeno da ne snosi tu odgovornost.

S obzirom na to da je Kosta Kecmanović trenutno smešten u psihijatrijsku kliniku u Beogradu, nakon jezivog incidenta u Niškoj Banji, dečak-ubica dobio je "društvo" sve dok se ne ispitaju sve okolnosti nedavnog zločina.

Foto: printscreen/Google Earth, privatna arhiva, drustvene mreze

 

- U tim godinama, deca urade neku stvar ne razmišljajući o posledicama, i to što su uradili, oni  su svesni, nažalost, tek posle događaja, zato što njima nije razvijeno to apstraktno mišljenje, koje se razvija od 11 do 15 godine, zato i ta odgovornost, zakonski nije utvrđena, pa deca ne mogu da odgovaraju - kaže Stjepanović.

Podsećanja radi, Kosta Kecmanović planski i vrlo promišljeno stao je na put mladim životima svojih drugara, kao i čika Draganu, čuvaru škole "Vladislav Ribnikar" na Vračaru.

Pod znakom pitanja je da li će Kosta uopšte biti ikada slobodan, s obzirom na izmene u Zakonu, takođe i organi vlasti stoje iza pitanja "Ko kaže da će Kosta uopšte biti oslobođen". Pa tako, dečak-ubica može doživotno biti smešten na toj ustanovi kao slučaj koji se posmatra i leči.

Naime, u slučaju na jugu Srbije, kako kaže psiholog, između dvojice dečaka iz Niške Banje, postojao je verovatno konflikt, koji je kulminirao na taj način, s tim da namera nije bila tada se to dete ubije.

Foto: Shutterstock, Facebook

 

Šta donosi odrastanje deci koja počine zločin?

Psiholog Stjepanović naglašava da se osoba kako telesno, tako i mentalno razvija, verujući da Kosta verovatno i sada uviđa sve, kao i to da oseća pokajanje. Međutim, kako odrasta, Kecmanović će tu grešku i te kako videti iz različitih uglova

- Kosta i dalje opravdava taj postupak, ali definitivno sa odrastanjem drugačije će razmišljati. A kada neko nešto ovako počini, on je sam po tom činu osuđen da živi sa takvim teretom i raste pod takvim opterećenjem. Njemu će kako sazreva biti samo gore, tačnije imaće psihološki teret sa kojim se mora nositi - završava Stjepanović.

Maloletnici koji počine teška krivična dela, poput ubistva, često izazivaju duboku zabrinutost i postavljaju pravna pitanja u mnogim zemljama širom sveta. 

Da podestimo, Kosta Kecmanović upao je u školu u 8.40 časova kada je sa vrata pucao u čuvara Dragana Vlahovića, a onda usmrtio i tri devojčice u holu. Svoj krvavi pohod nastavio je u kabinetu za istoriju gde je ubio šest učenika, ranio petoro i nastavnicu istorije Tatjanu Stevanović.

Nakon masakra, Kosta je izašao u dvorište škole odakle je pozvao policiju i prijavio se. Dečak-ubica je bio do detalja upoznat sa procedurama i zakonom što govori činjenica da je izvukao šaržer iz oružja i odaljio ga od svog tela. 

Roditelji su još jednom pozvani da obrate pažnju na svoju decu, nakon što se dogodio zločin upravo u Niškoj Banji. Ubijeni dečak (13) i dečak (13) za koga se sumnja da ga je ubio, bili su najbolji drugovi od trećeg razreda. Njihove komšije su ispričale da su se oni posvađali u dvorištu, nakon čega su nastavili sukob u potkrovlju kuće osumnjičenog dečaka ubice, gde je i ubio druga.

BONUS VIDEO