RASPISAN KONKURS: Bira se 307 sudija u 110 sudova


IZVOR: Tanjug - 02.03.2018 | 23:41


Konkurs za izbor sudija koji je nedavno raspisao Visoki savet sudstva (VSS) do sada je najmasovniji konkurs za sudije u Srbiji, rekli su u VSS za "Politiku".

Foto: <a href="http://www.profimedia.rs" target="_blank">www.profimedia.rs</a>

Foto: Ilustracija

Od 2009. kada je sproveden opšti izbor, nije bilo tako velikog konkursa u pravosuđu. Konkurs je raspisan za ukupno 307 sudija potrebnih u 110 sudova.

Reč je o nepopunjenim sudijskim mestima u gotovo svim sudovima opšte i posebne nadležosti, u sva četiri apelaciona suda i u dva suda republičkog ranga - Upravnom i Prekršajnom apelacionom.

Upravnom sudu nedostaje deset, a Prekršajnom apelacionom sedam sudija. U beogradskoj apelaciji slobodna su četiri sudijska mesta, u apelacionim sudovima u Kragujevcu i Nišu po tri i jedno mesto u Apelacionom sudu u Novom Sadu.

U višim osnovnim sudovima raspisan je konkurs za 200 sudijskih mesta (55 u višim i 145 u osnovnim sudovima), a za ove sudove se očekuje i najveći broj kandidata, naročito iz redova sudijskih pomoćnika. Najviše sudija nedostaje u Prvom osnovnom sudu u Beogradu (22).


U sudovima posebne nadležnosti - privrednim i prekršajnim, takođe je znatan broj slobodnih sudijskih mesta. U deset privrednih sudova slobodna su 22 sudijska mesta, a za 28 prekršajnih sudova biraće se 57 sudija.

Prema odluci o broju sudija u sudovima iz oktobra 2015. Srbija treba da ima ukupno oko tri hiljade sudija, tako da konkurs za 307 mesta znači da pravosuđu nedostaje skoro deset odsto od potrebnog broja sudija.