SUDIJA JE PLJUNULA NA PRAVDU: Ispovest sestre mladića poginulog na Ibarskoj


IZVOR: Aleksandra GRUJIĆ - 19.09.2022 | 04:15


Zar život mog brata vredi samo 365 dana, kazna je maltene minimalna, a pijani vozač ubio je četvoro mladih, kaže Aleksandra Subotić.

Foto: Privatna arhiva
SUDIJA JE PLJUNULA NA PRAVDU: Ispovest sestre mladića poginulog na Ibarskoj

Zar život mog brata, mog Đorđa, vredi samo 365 dana i to ne zatvora, već kućnog zatvora? Toliko ispada kad se sračuna. Kazna četiri godine za četiri smrti. Strašno. Moj brat trune, a ubica se slobodno šeta pošto mu je i pritvor ukinut.

Ovako, vidno potresena i ogorčena, za Srpski telegraf govori Aleksandra Subotić, sestra mladića koji je poginuo u stravičnoj saobraćajnoj nesreći na Ibarskoj magistrali u avgustu 2019. Podsetimo, Nikola Mihailović iz Velikih Crljena, koji je vozio mortus pijan ogromnom brzinom, bar dva i po puta većom od dozvoljene, tada je BMW udario otpozadi u dačiju i ubio četvoro mladih - troje iz dačije, kao i svoju saputnicu.

NA SLOBODI

Foto: Medija centar

Ivana Ramić

Sudija Ivana Ramić, o kojoj je naš portal pisao u nekoliko navrata, procenila je da za to zaslužuje samo četiri godine zatvora (zakonski raspon kazne je od dve do 12), usput propuštajući čak i da naloži da veštaci izađu na teren umesto da nalaz baziraju na snimku kamere s lokalne prodavnice, koji nije naročitog kvaliteta. Njenu presudu, očekivano, ukinuo je Apelacioni sud, međutim, na ponovljenom suđenju Mihailoviću je odmerila istu kaznu, što pravni stručnjaci s kojima smo razgovarali, svi do jednog, ocenjuju kao veliki nonsens. Tužilaštvo se žalilo, pa će o predmetu ponovo odlučivati apelacija. Za to vreme, Mihailović je već u kućnom pritvoru odležao najveći deo kazne (ako se to uopšte može smatrati kaznom), a čak i takav pritvor mu je u međuvremenu ukinut i na slobodi je još od kraja prošle godine.

Kako za Republiku kaže Aleksandra Subotić, porodice žrtava imaju mnogo razloga da sumnjaju da postoji neka pozadina ovakve odluke sudije Ramić.

- To je zaista sramna presuda. Reč je o četiri mlada života koja su se ugasila. Stalno se pitam, zar svaki vredi samo 365 dana? Svi smo se nadali da će dobiti maksimalnu kaznu, međutim, sud je maltene izrekao minimalnu. Nemam dokaze, ne mogu da garantujem da vozaču neko čuva leđa, ali, prema mom mišljenju, ova presuda je pravi primer da novac ima mnogo veću ulogu od pravde. Nevezano za to, Mihailović svakako ne bi trebalo da se nalazi na slobodi jer postoji mogućnost da će ponovo neki ljudi stradati njegovom krivicom - govori Aleksandra.

Naša sagovornica podseća da je celo suđenje imalo čudan tok:

- Veštaci nisu izlazili na teren, a zaključke su donosili samo na osnovu jednog snimka s obližnje prodavnice. Nikada nije utvrđeno ni kojom brzinom se kretao ni šta se tačno te kobne noći dogodilo. Iako se navodi da je vozio najmanje 117 kilometara na sat, nigde nema objašnjenja koliko je brzo mogao da ide kad su već napisali najmanje toliko. Čak i ja, koja sam laik, mogla sam da zaključim da se kretao mnogo, mnogo brže.

SUSRET U SUDNICI

Foto: facebook

Nikola Mihailović

Aleksandra kaže da se samo jednom srela oči u oči s momkom koji joj je ubio brata:

- To je bilo u sudnici i tada su mi se vratile sve slike i tužne scene koje smo moja porodica i ja proživljavali pre tri godine. Njemu je baš tada preminuo otac. Cela njegova porodica, zajedno s njim, došla je utučena. Verujem da im nije bilo lako, ali zašto se nikad nisu zapitali kako je nama. Bukvalno je tražio da se mi sažalimo na njegovu situaciju, što je veoma bezobrazno s obzirom na to da je on ubio četvoro ljudi.

Sve ovo za sud nije bilo dovoljno

1. Mihailović vozio mortus pijan (1,36 promila)

2. Vozio najmanje 117 km/h (gotovo je izvesno mnogo više) na delu puta gde je ograničenje 50 km/h

3. Ima gomilu ranijih kazni za saobraćajne prekršaje, čak tri u nekoliko meseci pre nesreće