DETALJI BRUTALNOG NAPADA NA BAKU BOŽANU U SEVERNOJ MITROVICI: Napadači su govorili ALBANSKI


IZVOR: Republika - 27.08.2022 | 15:42


Ovakva vrsta napada na Srbe i njihovu imovinu najčešće ostaje nerasvetljena.

Foto: Printskrin/Instagram/Srce_Srbije
DETALJI BRUTALNOG NAPADA NA BAKU BOŽANU U SEVERNOJ MITROVICI: Napadači su govorili ALBANSKI

Srpska starica Božana R. (84), koja je brutalno pretučena u svojoj kući u severnoj Кosovskoj Mitrovici u noći između četvrtka i petka, žrtva je najbednijih nasilnika i kriminalaca, ali i atmosfere nasilja koju Priština stvara proteklih nedelja, saopšteno je danas iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

- Često se u prošlosti na Кosovu i Metohiji događalo da eskalaciju zapaljive i agresivne retorike Prištine prate upadi ekstremista u srpske sredine, koji govor mržnje svojih političkih albanskih lidera doživljavaju kao dozvolu i poziv za napade na srpska domaćinstva. Očekujemo da učinioci ovog gnusnog napada, koji su prema svedočenju žrtve govorili albanski, budu što pre privedeni pravdi i da bude utvrđeno da li je motiv napada na Božanu R. isključivo koristoljublje, ili je motiv napadača bio i zastrašivanje Srba na severu Кosova i Metohije, navodi se u saopštenju.

> Veljko Petrović:

Dalje se navodi da ovakva vrsta napada na Srbe i njihovu imovinu najčešće ostaje nerasvetljena, posebno južno od Ibra, gde kosovska policija, umesto zastrašivanja srpskog naroda, mora da se suoči sa ogromnim nabojem albanskog ekstremizma.

- Policija, međutim, ne može istovremeno i da štiti i da zastrašuje građane, i zato apelujemo još jednom na smirivanje tenzija na Кosovu i Metohiji i povlačenje specijalnih albanskih policijskih snaga sa severa pokrajine, kako bi se građanima vratio osećaj sigurnosti, a društvo ponovo počelo da funkcioniše na mirnodopski način, navodi se u saopštenju Kancelarije.

Bonus video: