JOCA AMSTERDAM ŠPIJUNIRA OSUĐENIKE! Insajder otkriva šok detalje: JEDAN OD NAJPOZNATIJIH STANARA ZABELE IMA NOVO ZADUŽENJE!


IZVOR: Republika - 28.02.2022 | 09:24


Jedan od najpoznatijih srpskih zatvorenika Sreten Jocić poznatiji kao Joca Amsterdam uporno pokušava da dobije uslovni otpust iz Zabele, zatvora u Požarevcu, iako je i Apelacioni sud nakon Višeg, u prethodnoj godini, kategorički odbio tu mogućnost, saznaje Srpski telegraf.

Foto: Printskrin
JOCA AMSTERDAM ŠPIJUNIRA OSUĐENIKE! Insajder otkriva šok detalje: JEDAN OD NAJPOZNATIJIH STANARA ZABELE IMA NOVO ZADUŽENJE!

Jocić se u Zabeli nalazi od 28. decembra 2012. na izdržavanju kazne za podstrekivanje na ubistvo Gorana Marjanovića zvanog Goksi Bombaš, 1995. u Sportskom centru Olimp u Beogradu.

Njegova kazna od 13 i po godina zatvora ističe tek u februaru 2026, ali Jociću, kao i svim zatvorenicima, svaki dan je težak kao planina.

Žali se da ima bolesno srce

Joca Amsterdam se u molbama sudu za uslovni otpust poziva i na slabo zdravlje, dok njegovi branioci navode da se promenio i da se aktivno bavi humanitarnim radom.

- Jos od 2010. imam krize svesti, a 2012. imao sam anginu pektoris, odnosno, ustanovljena mi je koronarna bolest. Smatram da bi izlaskom na slobodu dobio mogućnost da se konačno lečim kako treba - navodi Jocić između ostalog u molbama.

Jocić u žalbama navodi da je ispunio zakonski uslov za uslovni otpust s izdržavanja kazne jer je izdržao više od pola, ali sudovi se rukovode preporukom iz zatvora u kojoj piše da nije ostvario maksimalni napredak, ali i cene da postoji srednji faktor rizika recividizma, odnosno da će opet napraviti neko krivično delo i vratiti se u zatvor.

Izvor Srpskog telegrafa blizak zatvorskim krugovima otkriva da Joca Amsterdam u zatvoru trenutno radi kao redar na održavanju higijene tokom poseta.

Postao deda u zatvoru

U molbama za otpust Sreten Jocić navodi i da je otac petoro muške dece, koja su odrasla bez njega, i da je krajnje vreme da im se pridruži.
- Jocin najstariji sin je dobio dete i tako je on odnedavno postao deda. Veoma se radovao tome jer su mu deca i supruga Vera nedostajali neopisivo sve vreme - kaže izvor Srpskog telegrafa blizak Jociću.

- Joca se u zatvoru u principu dobro vlada svih godina, uz manje nesuglasice koje su u zatvorskom okruženju normalne među zatvorenicima, ali i sa stražom. On je prvobitno bio B2 grupa i bio je smešten u zatvoreni deo zatvora, s pojačanim stepenom obezbeđenja. Posle 20 meseci su ga rasporedili da radi u magacinu potrošnog materijala - prepričava izvor Srpskog telegrafa.

Dobio vikend kod kuće

Javnost je Jocu Amsterdama posle više od 12 godina videla prvi put na slobodi na sahrani njegovog tasta na Novom groblju u septembru prošle godine. Njega je tada čuvalo na desetine žandarma. Inače, od maja prošle godine Jocić ima pravo na 72 sata, odnosno na vikend s porodicom jednom mesečno, uz jednu posetu van zatvora u trajanju od osam sati, takođe na mesečnom nivou.

Sa mesta magacionera Joca je prebačen da bude redar u karantinu. Od marta pretprošle godine žestoki momak sa asfalta premešten je u poluotvoreno odeljenje zatvora i dobio je novi posao.

- Nisam mogao da verujem kada sam video da lik iz novina, žestoki kriminalac koji je u zatvoru i posle toliko godina ostao šmeker, samo što je osedeo, radi kao redar tokom poseta drugim zatvorenicima. Joca mi je namignuo kad sam bratu nešto šaputao - kaže za Srpski telegraf muškarac čiji brat je trenutno zatvorenik u Zabeli.

Oslobođen optužbi za ubistvo Pukanića

Joca Amsterdam je uhapšen 27. aprila 2009. zbog optužbi da je organizovao ubistvo hrvatskog novinara Ive Pukanića 23. oktobra godinu dana ranije u Zagrebu, kada je poginuo i Ivin saradnik Niko Franić. U pritvoru je bio sve do 28. decembra 2012, ali je oslobođen svih optužbi za to delo. Međutim, odmah je iz pritvora prebačen u požarevački zatvor Zabela na izdržavanje kazne po pravosnažnosti presude za ubistvo Gorana Marjanovića.