STREPNJA POSLE NESVAKIDAŠNJE NESREĆE U JASTREPCU: Dečak došao na vašar, OTAC GA PREGAZIO!


IZVOR: Slađana STEPANOVIĆ - 04.08.2021 | 04:30


Lekari se bore za život M. D. (8), kog je, dok je vezivao pertlu, nesrećnim slučajem kolima oborio otac

Foto: Privatna arhiva

 

Dečak M. D. (8) teško je povređen u ponedeljak pre podne u selu Jastrebac kada je na njega u BMW-u X3 naleteo njegov otac Dalibor D. (32), koji je na improvizovanom parkingu išao u rikverc. Na nesreću, nije video sina, koji je vezivao pertlu. Dečak je odmah zbrinut u niškom kliničkom centru s brojnim teškim povredama i nalazi se u životnoj opasnosti.

Tog dana Dalibor je vozio sina iz sela Letovište, u kojem žive sa porodicom, u Jastrebac, gde se održavao vašar i seoska slava.

- Nedaleko od crkve, pored puta, našao je improvizovani parking i rešio da se tu smesti jer je po selu bila gužva. Dečak je izašao dok se on parkirao. U jednom trenutku je čučnuo da veže pertlu, a Dalibor ga nije video i išao je u rikverc, pa mu je sin pao pod točak. Brojni prolaznici čuli su njegove jauke i dotrčali mu u pomoć da izvuče dete. Odmah ga je uzeo u naručje i smestio u automobil i pojurio ka bolnici u Nišu - kaže izvor iz istrage za naš list.

Brojni očevici kažu da su videli stravičan momenat kada je otac udario mališana.

- Dečak je samo odjednom u sekundi podleteo pod automobil. Sav je bio bled i krvav i nismo znali ni da li je živ - ispričali su svedoci.

U KC Niš navode da je mališan u veoma teškom stanju i da mu je život u opasnosti.

- Dečak je bez svesti, na mehaničkoj ventilaciji, ali se povremeno budi. Zadobio je serijske prelome rebara s obe strane i prelom male karlice, masivnu kontuziju pluća i pukotine plućne maramice, kao i povredu glave. Očekuje se da u toku dana bude prebačen na Kliniku za dečiju hirurgiju - kažu u UKC Niš.

Kada smo stupili u kontakt sa ocem dečaka, on je nam je kratko poručio da ne želi da komunicira s novinarima. Prema nezvaničnim informacijama, njemu sledi krivična prijava za izazivanje teške saobraćajne nesreće. Zamenica tužioca u Osnovnom javnom tužilaštvu u Vladičinom Hanu Ljiljana Petrović potvrdila je da je Dalibor D. podložan krivičnom gonjenju iako se radi o nesrećnom slučaju.

M. D. je u junu završio prvi razred, a nekoliko dana kasnije njegova porodica i najbliži prijatelji slavili su njegov osmi rođendan. Roditelji su mu tada posvetili emotivnu poruku na društvenoj mreži Fejsbuk.

- Dan za danom, godina za godinom... i tako prođe osam prelepih godina. Samo sreća i toplina nas okružuju otkako si došao u naš život. Srećan ti rođendan, živote naš! Volimo te - poručili su mu roditelji.

Advokat: Vozač je i okrivljeni i oštećeni

Advokat Ivan Simić objasnio je šta sada čeka Dalibora D. u zakonskom smislu.

- Ne znamo da li je ugrozio bezbednost saobraćaja, a time i svog sina, koji je dobio povrede na samom parkingu. On podleže krivičnom gonjenju jer je došlo do teške telesne povrede i može da bude podložan krivičnom gonjenju ukoliko dođe do smrti deteta. Visina kazne zavisi od toga koje će mu delo biti stavljeno na teret. Situacija je specifična i nije toliko česta. Posledice teško pogađaju počinioca dela, odnosno oca, te ima mesta za primenu instituta oslobođenja od kazne. Ukoliko bude proglašen krivim, može da bude oslobođen ukoliko je u pitanju stvarni nehat i nema njegove posebne krivice jer je on u ovom slučaju i okrivljeni i oštećeni s obzirom na to da je u pitanju njegovo maloletno dete. To se u pravnom terminu naziva konfuzija - objašnjava Simić za medije

Celo selo Letovište obavila je tuga i velika briga jer svi znaju porodicu dečaka i mole se za njegov oporavak.

- M. D. živi sa roditeljima i mlađom sestrom. Jako su fini ljudi i dečicu gledaju kao malo vode na dlanu. Stalno ih vode na neke izlete i putovanja. Čine sve što mogu da ih usreće. Sada ne prestaju da plaču i brinu da li će im se vratiti jer je u velikoj životnoj opasnosti. Svi meštani sela se mole bogu da opet vide dečakovo nasmejano lice kako trči ulicama - kažu stanovnici Letovišta za Srpski telegraf.