IZRUČENI KRIMINALAC OSTAJE U PRITVORU: Elez iz zatvora preti svedocima!


IZVOR: Adelarda POPOVIĆ - 05.04.2021 | 04:30


Sud BiH produžio je pritvor za dva meseca Darku Elezu, koji je početkom marta izručen iz Srbije BiH. Osim što će odgovarati za dve mafijaške likvidacije, dva pokušaja ubistva u Bijeljini i tri velike iznude, Elez se tereti da je, kao saradnik Veljka Belivuka i crnogorskog "kavačkog klana", sejao smrt i činio druga zlodela od Grčke preko Crne Gore i Srbije sve do Ukrajine.

Foto: Printscreen

Darko Elez

Novi pritvor mu je određen prema nalogu Tužilaštva BiH, u kojem stoji da Elez mora ostati u pritvorskom delu zatvora u Vojkovićima zbog opasnosti od bekstva, uticaja na svedoke kojima je prema istrazi pretio i opasnosti da će ponoviti krivično delo, nezvanično saznaje Srpski telegraf. Ove navode potvrdio je i Elezov advokat iz Sarajeva Senad Kreho, koji kaže da policija vrši pritisak na sud, kao i da se njegovom klijentu pripisuju dela koja nije počinio.

- Jeste produžen pritvor Darku Elezu, ali nismo još dobili rešenje na koje ćemo se svakako žaliti. Ovde se radi o policijskim pritiscima na sud i neutemeljenim teorijama tužilaštva. Spominju se i krivična dela kojima se krši ugovor o izručenju. Tražićemo dokaze za sve što su izrekli - rekao je advokat Kreho, najviše revoltiran navodima tužioca Dubravka Čampare, koji je, tražeći produženje pritvora Darku Elezu, sudu predočio da je istraga policije i bezbednosnih službi iz čitavog regiona dovela do saznanja da on sa svojom grupom stoji iza ubistava, iznuda i distribucije droge širom Evrope.

Foto: Printscreen/TV Pink

Brnabićeva: To su prave zveri!

Premijerka Ana Brnabić je, govoreći juče o tekućoj borbi sa kriminalom u Srbiji, navela da je trenutno samo zatišje u javnosti, ali da se istrage nastavljaju.

- Imala sam sastanak sa Vučićem i došli smo do užasnog saznanja. Ovde se ne radi o navijačkim grupama niti o politici. Verujte mi da se radi o pravim zverima. Šta su ti ljudi radili... Volela bih da neke stvari nisam saznala - kazala je premijerka. Brnabićeva napominje da je "predsednik Vučić stavio svoju porodicu i sebe u opasnost time što se upustio u rat sa kriminalom". Građane uverava da će biti bezbedni jer se dokazi prikupljaju i ističe da u ovom obračunu sa mafijom neće biti zaštićenih i da će se "ići do samog vrha".

- Elezova grupa sarađuje s klanovima iz Srbije, BiH, Crne Gore, ima ih od Grčke do Ukrajine, tako da ga produženjem pritvora sprečavamo da pobegne, ali i da utiče na svedoke i uznemirava javnost. Produženje pritvora zatraženo je radi neometanog nastavka istrage u ovom predmetu, koju Tužilaštvo BiH vodi zajedno sa MUP RS, Državnom agencijom za istrage i zaštitu SIPA, Agencijom za forenzička ispitivanja i veštačenja, kao i drugim policijskim i sigurnosnim agencijama u Bosni i Hercegovini i regionu, u okviru predmeta "Belivuk", "kavački klan" i drugima - rekao je Čampara pred sudom.

Tužilac je naglasio da se svedoci veoma plaše Eleza, ali i pojedini policajci. Sud je to prihvatio i uvrstio među razloge koji su uslovili produženje pritvora.

- Elez sve vreme zastrašuje svedoke preko svojih ljudi. Jedan svedok je dobio pretnje smrću, a pretio mu je policajac koji je rekao da će biti ubijen ako svedoči protiv Darka Eleza. Posle toga je logično što se svedok i njegova porodica užasno plaše za svoje živote - istakao je Čampara.

Veljina ekipa upala u bunker na stadionu

Huligani bliski Veljku Belivuku provalili su u "bunker" na stadionu Partizana, koji je Velja privatizovao i u kojem je tokom policijske akcije pronažena droga i oružje. Ulazak u nekadašnji restoran, koji je Belivuk pretvorio u bunker u kome su nađeni droga i oružje predstavlja krivično delo. Nepoznate osobe skinule su pre nekoliko dana pečat sa vrata nekadašnjeg restorana FK Partizan u Humskoj i nasilno ušle u objekat iako ga je policija nakon akcije hapšenja organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka blokirala.