POSLE PUCNJAVE U BEOGRADU OTKRIVEN MAFIJAŠKI TRIK: U rukama kriminalaca 100 ZNAČKI SINDIKATA MUP


IZVOR: E. S. T. - 07.12.2020 | 04:00


Više od 100 znački koje veoma liče na zvanične policijske podelili su sindikati policije kriminalcima, nezvanično saznaje Srpski telegraf. Ove legitimacije, kao nekad značke DB, oni koriste i u najtežim krivičnim delima da bi pobegli sa mesta zločina predstavljajući se kao policajci. Do njih lako dolaze jer prave provere u policijskim sindikatima nema.

Foto: printscreen

Foto: Ilustracija

Posle hapšenja Miloša A., problematičnog momka koga su mediji nazvali "pucač iz poršea" kod koga je, uz pištolj, stop policijske palice i pancire, nađena i jedna takva isprava i posle zaustavljanja još jednog sumnjivog momka koji je uz značku imao i policijske blinkere za automobil, javnost je nepodeljena - ove "legitimacije" hitno treba oduzeti i zaustaviti njihovo olako deljenje. Srpskom telegrafu je potvrđeno da je Miloš dobio značku Sindikata policije i policijskih starešina, a rečeno nam je da se one dodeljuju i civilima i da u SPIPS nemaju uvid u njegovu kriminalnu prošlost.

Kriminolog Zlatko Nikolić kaže da je ovo zabrinjavajuća situacija jer su u kratkom vremenu pronađene brojne zloupotrebe policijskih značaka, a da do toga dolazi zbog ekspanzije kriminalnih obračuna.

NIKOLIĆ: Sindikatu ne trebaju značke i ovlašćenja

 

- Svaki kriminalac bi voleo da bude vlast, da li u okviru kriminalne grupe ili na neki drugi način. Svakako da je značka simbol moći na koju je malo ko imun. U obračunima kriminalnih grupa, koji su uzavreli u poslednje vreme, oni se nadmeću i tako što nalaze zaštitu među policajcima - navodi Nikolić za Srpski telegraf. Njegov predlog za rešenje problema vrlo je direktan i rigorozan.

Lažnjaci i kod "zemunskog klana"

Tokom pretresa kuća i vozila "zemunskog klana" tokom akcije "Sablja" policija je pronašla i nekoliko počasnih značaka policija koje je ovoj ekipi podelio tadašnji sindikat policije, a koje su bile pljunute kopije pravih policijskih dokumenata. "Zemunci" su te značke rado i obilato koristili, a taj sindikat je kasnije zabranjen odlukom Ministarstva za rad i zapošljavanje.

- Kakve značke su potrebne policijskim sindikatima - pita se i dodaje:

- Sindikatu ne trebaju značke i ovlašćenja. Oni nisu inspektori na terenu da bi im trebala obeležja. Ne trebaju im ni službeni automobili. Oni sede u kancelarijama i hitno im treba oduzeti značke.

Poznati kriminolog upozorava da su kod kriminalaca pronalažene i lažne isprave i da policija koja ima druga zaduženja na terenu nema vremena da ih proverava. Ovo je posao i za sektor unutrašnje kontrole, navodi on.

Boža Spasić, privatni detektiv i bivši bezbednjak, potvrđuje da nema prave kontrole kako se dele značke policijskih sindikata i kaže da do njih može da dođe svako.

Voli oružje, skupe automobile i gepekovanje

Miloš A. (28), vozač poršea kod koga je nedavno nađena značka Sindikata policajaca i policijskih starešina, odranije je poznat policiji zbog raznih krivičnih dela, a karijeru je počeo pljačkajući supermarkete. Godinama se na društvenim mrežama hvali slikama sa oružjem, skupim automobilima, mišićima, a nije krio i svoju ljubav prema raznim kriminalcima.

On je uhapšen u policijskoj akciji nakon što je, kako se sumnja, u Kumodraškoj ulici došlo do rasprave, a zatim i sukoba sa još jednim muškarcem zbog saobraćaja. Sumnja se da je Miloš, koji je upravljao poršeom, izvadio pištolj i ispalio nekoliko metaka u vazduh. Kod njega su prilikom hapšenja pronađeni policijska značka, dva pancira, stop palica i pištolj.

On je uhapšen još kao maloletnik 2010. sa dvojicom tinejdžera zbog sumnje da je počinio čak 11 razbojništava. Sledeće godine ponovo je uhapšen zbog razbojništva, teške krađe i neovlašćenog korišćenja tuđeg oružja. Lisice na ruke stavljane su mu i zbog falsifikovanja isprava i zbog izazivanja opšte opasnosti. Prošle godine je u Užicu uhapšen naoružan zbog izazivanja opšte opasnosti i za to mu preti zatvorska kazna od dve do 10 godina robije.

- Lično znam da je u jednom slučaju čovek koji je hteo da dobije tu legitimaciju otišao kod sindikalnog poverenika, predao sliku, onda organizovao i platio večeru za tu podružnicu sindikata i dobio tu legitimaciju. One se daju bez ikakve provere, da li neko ima kriminalni dosije, da li se protiv njega vodi istraga i često se zloupotrebljava. Pogotovo je to slučaj u saobraćaju, kada vozač pokaže "kolegi" značku sindikata da bi izbegao kaznu i to ponegde i prolazi. Ima i mnogo gorih načina zloupotrebe jer mnogi ljudi ne vide razliku između prave policijske službene legitimacije i značke sindikata, na kojoj uostalom i piše policija. Dešava se da razbojnici dođu do vrata, pokažu kroz špijunku tu nazovilegitimaciju, predstave se kao policajci i onda upadnu u stan - kazao je za Srpski telegraf Božidar Spasić.

Kako je za Srpski telegraf objasnio Marko Nicović, bivši načelnik beogradske policije, u većini zemalja je praksa da takve legitimacije mogu da imaju samo aktivni policajci, čak je i oni vraćaju kada odlaze u penziju iako ostaju članovi sindikata.