Prevarantima i falsifikatorima lične karte Andreja Vučića opet se nije sudilo


IZVOR: Adelarda POPOVIĆ - 23.11.2020 | 10:04


Suđenje Dragoslavu Joksimoviću (56), optuženom da je 2010. godine otvorio fantomsku firmu za pranje para "Asomakum" falsifikovanom ličnom kartom na ime brata predsednika Srbije Andreja Vučića i jos 17 lica, odloženo je danas u Višem sudu u Beogradu jer se četvorica okrivljenih nisu pojavila na sudu.

Foto: e-stock/M. RAFAILOVIĆ

Andrej Vučić

Pored prvooptuženog Dragoslava Joksimovića, u ovom slučaju je optuženo još 17 okrivljenih koji se takođe terete da su osnivali fantomske firme za pranje para, a sve ukupno ih brani više od 20 advokata. 

Pored Joksimovića, za prevaru u sticaju krivičnom delom pranje novca u ovom slučaju optuženi su i – Nemanja Perić, Aleksandar Jović, Mladen Aković i Goran Bošković.

Takođe, za krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica terete se – Milan Mašić, Snežana Đuričić, Vladimir Antić, Živorad Živanić, Jefta Jovanović, Slaviša Smiljić, Safet Feković, Predrag Knežević, Mladen Janković, Dragoša Puzović, Vladimir Matić, Matija Vujnović i Dimitrije Filaktov.

Nakon hapšenja osumnjičenih, saopšteno je da je u istrazi poslovanja "Asomakuma" utvrđeno da je firma osnovana s lažnom ličnom kartom, a na osnovu poređenja s pravom ustanovljeno je da je u pitanju falsifikat, odnosno da nisu identični fotografija, pečat MUP-a, potpis, broj lične karte i prijava prebivališta.

Optužnica, koja je potvrđena još u maju 2017. godine, tereti 18 okrivljenih za krivična dela prevare, pranja novca i zloupotrebu položaja odgovornog lica. Petorica su optužena da su navodno osnovali fantomska preduzeća preko kojih su prali pare na osnovu falsifikovanih ličnih karata i protiv njih se vode i odvojeni postupci. 

Sudjenje je zakazano tek za 9. i 10. februar naredne godine. 

Prvo ročište je odloženo jer advokati okrivljenih nisu dobili transkript sa pripremnog ročišta.