Kako je Arkanov ubica uspeo da napusti Srbiju i pritaji se u krugu južnoafričkih kriminalca


IZVOR: Kurir, Republika - 21.11.2020 | 22:40


Dobrosav Gavrić koji je u Srbiji osuđen na 35 godina zatvora zbog ubistva Željka Ražnatovića Arkana 2000. godine u Beogradu, ponovo pokušava da izbegne izručenje Srbiji u kojoj ga čeka zatvorska kazna. Zbog toga je podneo zahtev za azil u Južnoafričkoj republici, ali i žalbu na odluku o njegovom izručenju Srbiji.

Foto: Srpski telegraf

Dobrosav Gavrić

Ovo nije prvi put da Dobrosav Gavrić podnosi zahtev za azil u Južnoj Africi, ali krenimo redom.

Dobrosav Gavrić je rođen u Loznici, ima suprugu i dvoje dece. Pre nego što je otišao iz zemlje, Gavrić je studirao u Srbiji i postao je policijski službenik.

Do tog 15. januara 2000. godine, kada je u holu "Interkontinentala" ubijen Željko Ražnatović Arkan, za njega je znao malo ko.

"Bio sam prisutan, ali nisam pucao"

U jednoj od svojih žalbi vlastima u Južnoj Africi do detalja je opisao svoj boravak u "Interkontinentalu" kobnog dana, rekavši da je u Beograd došao zbog proslave Srpske nove godine.

- U "Interkontinentalu" sam se našao sa Milanom Đuričićem (drugi osuđeni za ubistvo Arkana). Video sam Arkana u holu ali nisam imao interesovanja za njega - objasnio je Gavrić.

Za atentat je, navodno, saznao tek kada je čuo pucnjavu.

- Dok sam bežao prema vratima pogodio me je zalutali metak u leđa. Metak je probio kičmu i izazvao ozbiljne povrede. Ne znam ko je pucao, ali i danas idem sa štakama. Đuričić i još neki prijatelji su me odvezli u bolnicu u Loznicu. Bio sam pod jakom policijskom stražom, prebačen na VMA, pa u zatvor - napisao je on.

On je u žalbi uporno poricao da ima veze sa ubistvom i napisao da je "jedino Slobodan Milošević imao moć da ubije Arkana". Zločin je počinio dok je bio na bolovanju.

Foto: <a href="http://www.profimedia.rs" target="_blank">www.profimedia.rs</a>

Željko Ražnatović Arkan

Dobrosav Gavrić je tačno u 17.05 podigao pištolj u visini Arkanove glave i hladnokrvno mu ispalio tri hica u potiljak. Zatim je Mandiću pucao jednom u glavu i tri puta u telo. Dragan Garić je jedini od ove trojice koji je stigao bilo kako da reaguje, ali je i on dobio dva metka u grudi.

Čim je ispalio smrtonosne hice u Arkana i njegove prijatelje, Dobrosav Gavrić je zapucao u vazduh, kako je to opisao novinar "Vremena", valjda želeći da izazove još veću paniku kod prisutnih. Jedan metak je pogodio ženu koja je bila na privatnoj proslavi.

Suđenje i bekstvo

Prvom presudom su Gavrić i njegovi prijatelji 2001. osuđeni na višegodišnje kazne i to Gavrić na 20 godina, a Milan Đuričić i Dragan Nikolić Gagi na po 15 godina, dok su ostali pomagači osuđeni na kazne od tri do šest godina.

Sledeće godine je Vrhovni sud tu presudu poništio i naložio je novo suđenje. Sve do 2006. godine, Gavrić se redovno pojavljivao na ročištima i javljao se policiji, a onda kada je zakazano izricanje presude, samo je nestao.

Na ponovljenom suđenju u odustvu su sva trojica osuđeni na po 35 godina zatvora.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Pet godina misterije

Sve do 2011. godine, o Gavriću niko nije imao bilo kakve informacije, sve dok krajem te godine u Južnoj Africi nije izrešetan narko-bos Siril Bik. Na njega su nepoznati napadači zapucali dok je bio sa Gavrićem u automobilu, za kog smo kasnije saznali da se predstavio kao Saša Kovačević iz Bosne i Hercegovine.

Gavrić je ranjen prilikom ubistva ozloglašenog kriminalca pošto se nalazio za volanom Bikovog automobila, a kasnije se ispostavilo da su njih dvojica bliski saradnici i da je odbegli kriminalac u južnoafričko podzemlje zagazio i dublje nego što se mislilo.

Njegov identitet i tada je ostao tajna, pošto su u prvi mah policajci prihavtili njegova falsifikovana dokumenta, sve dok nije uhapšen zbog droge, kada je analizom otiska prsta utvrđeno da se radi o osobi sa Interpolove poternice.

Foto: Privatna arhiva

Neki podaci govore da je identitet koji je Gavrić ukao pripadao drugom Srbinu koji je takođe jedno vreme živeo u Johanesburgu i koji je, kao i Gavrić, šepao. Toliko se prilagodio tamošnjoj svakodnevnici da je zahvaljujući lažnom identitetu uspeo da dobije zvanične papire JAR, dozvolu za rad i vožnju, pa čak i nošenje oružja.

Otvorio je restoran, navodno se dobro povezao sa lokalnim kriminalcima i sve do 2011. godine svoj pravi identitet sačuvao je u potpunoj tajnosti.

Gavrić je od hapšenja imao izuzetno dobru saradnju sa policijom Južne Afrike i bio im je na raspolaganju kada god su za njega imali bilo kakva pitanja. Upravo u ovoj informaciji bi se mogao sakriti odgovor na pitanje kako Gavrić do sada nije izručen Srbiji.

 
$bp("Brid_05981640", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"231"});

Ubistvo Milana Đuričića

Milan Đuričić Miki iz Loznice, drugi osumnjičeni za ubistvo Arkana, ubijen je u Johanesburgu.

Ubijen je kada je džip zaustavio semafor. Beli automobil blokirao mu je prolaz i dva maskirana čoveka izašla su i iz automatskog oružja zasuli kišom metaka Đuričića.

Upucan je više puta u predelu vrata i grudi, a od zadobijenih povreda on je preminuo na licu mesta, sedeći u svom automobilu.