Ko su likvidirani Barani, Alan Kožar i Damir Hadžić? Organizatori ubistva Slobodana Šaranovića i pokušaja likvidacije Radoja Zvicera


IZVOR: Republika - 23.07.2020 | 14:38


Barani Alan Kožar i Damir Hadžić koji su danas likvidirani u Grčkoj bili su označeni kao vođe Barskog i Škaljarskog klana. Prema izveštajima medija njih dvojica bili su najbliži saradnici Luke Bojovića.

Foto: youtube.com/MasanLekic

Foto: Ilustracija

Čovek od poverenja vođe Zemunskog klana Luke Bojovića, organizator ubistva Slobodana Šaranovića nakon čije smrti je započeo krvavi rat klanova u Srbiji i Crnoj Gori, organizator kriminalne grupe, za kojim je crnogorsko tužilaštvo raspisalo crvenu poternicu zbog organizovanja ubistva nekadašnjeg "kralja kocke", Alan Kožar je smatran jednim od opasnijih ljudi u podzemlju.

Kožar se dovodi u umešanost rata između kavačkog i škaljarskog klana koji već duži niz godina tinja, a čiji pripadnici sve više stradaju sa obe strane.

Foto: Public

Luka Bojović

Nakon pogibije nekadašnjeg vođe barskog klana, Luke Đurovića koji je nastrado u saobraćajnoj nesreći, na njegovo mesto dolazi upravo Alan Kožar, čovek za koga se sumnja da je direktni organizator ubistva poznatog biznismena Slobodana Šaranovića, a čiji je naručilac vođa zemunskog klana Luka Bojović.

Bojović je imao bliske kontakte sa ljudima iz crnogorskog podzemlja, a najbliži saradnik i prijatelj mu je bio Luka Đurović. 

Nakon Đurovićeve smrti, vođstvo nad barskim klanom preuzeo je njegov najbliži prijatelj Alan Kožar. Tako je Bojović od Kožara i tražio da likvidira njegovog ljutog protivnika.

Porodica Šaranović i Bojović godinama su osvetnički nastrojene jedna prema drugoj, a kako istražitelji tvrde u tom ratu je stradalo više osoba.

Foto: e-stock/ P.JOVANOVIC

Slobodan Šaranović

Slobodan Šaranović se teretio za ubistvo Nikole Bojovića, Lukinog brata, zbog čega je bio u pritvoru.

Poznato je da je za Kožarom raspisana crvena poternica. A, 12. decembra 2017. Osnovni sud u Baru ukinuo je za njim poternicu nakon što je prvostepenom presudom oslobođen optužbi da je organizovao postavljanje eksplozivne naprave ispod automobila komandira Interventne jedinice barske policije Ivana Đokovića.

 
$bp("Brid_95514896", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"238"});

Istom presudom, Barani Alija Metović i Ilija Kovačević osuđeni su na po godinu zatvora jer su dokazani navodi optužnice da su postavili bombu ispod Đokovićevog automobila. Kožar je tada bio u bekstvu i sudilo mu se u odsustvu.

Njega su teretili za četiri krivična dela napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti, izazivanje opšte opasnosti putem podstrekavanja, napad na službeno lice putem podstrekavanja i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija putem podstrekavanja.

Vođa kriminalnog klana

Kožar, koji je u policiji označen kao vođa jednog od kriminalnih klanova u Baru, bio je optužen da je od 31. marta do 8. aprila sa umišljajem podstrekavao Metovića i Kovačevića na krivična dela.

Kožar je navodno, prema procenama bezbednosnih službi, preuzeo rukovođenje kriminalnom grupom nakon što je njegov sugrađanin Luka Đurović poginuo u saobraćajnoj nesreći u septembru 2013.

Kožar je inače iz zatvora pušten u junu te godine nakon što je odslužio kaznu od šest godina i deset meseci zbog podmetanja tri eksplozije na gradilište hotela "Splendid" u Bečićima, kao i za pokušaj iznude od biznismena Žarka Radulovića, suvlasnika hotela.

Uhapšen je sa grupom koju su predvodili Saša Boreta i Ljubo Bigović, osuđeni zbog likvidacije Slavoljuba Šćekića, visokog policijskog funkcionera.

Eksplozija uništila Đurovićev grob

Na gradskom groblju Gvozden breg u junu 2016. u jakoj eksploziji uništen je grob Luke Đurovića, a ko je podmetnuo eksploziv nije utvrđeno. Inače, Monika Martinović iz Bara koja je, upravljajući "poršeom karera", izazvala saobraćajni udes u kojem je stradao Đurović, kažnjena je uslovno.

 
$bp("Brid_95514908", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"231"});

Hadžović preuzeo Škaljarski klan

Nakon brutalne likvidacije vođa škaljaraca u Atini, Stevana Stamatovića i Igora Dedovića, na čelo te organizacije dolazi Damir Hadžić.

Hadžić se nalazio na crvenoj Interpolovoj poternici, zbog ubistva visokopozicioniranog pripadnika Kavačkog klana, Davorina Baltića u Beogradu početkom 2018. godine.

Foto: youtube.com/RUDAR7

Igor Dedović

Poreklom iz Užica, gde ima svoju organizovanu kriminalnu grupu i jako uporište, Damir je poznat po seriji visokorizičnih filmskih razbojništava skupocenih radnji, juvelirnica i zlatara po Evropi (Pink Panteri).

Foto: youtube.com/MasanLekic

Stevan Stamatović

Zbog većeg broja krivičnih dela izvršenih u Užicu i očekivanja zatvorske kazne seli se u inostranstvo, u evropske zemlje gde učestvuje u velikom broju razbojništava i krađa. Takođe, u saradnji sa članovima Škaljarskog klana bavi se i krijumčarenjem kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu.

Tokom aprila 2010. godine, Hadžić je uhapšen u Milanu, prilikom pokušaja izvršenja oružane pljačke blindiranog vozila za prevoz novca.

Početkom 2012. godine ranjen je iz vatrenog oružja u kladionici u Užicu. Poslednjih godina, odigrao je važnu ulogu u škaljarsko-kavačkom sukobu i jedini je, pored Mička Vujovića i  Koraća, ostao kao neko ko može da organizuje ubistva.

Foto: youtube.com/printscreen

Radoje Zvicer

Zanimljivo je da Ukrajinska policija dovodi upravo Damira Hadžića u pokušaj ubistva Radoja Zvicera, vođu "kavačkog" klana.

Zvicer je teško povređen u pucnjavi koja se dogodila u Kijevu, a na njega je ispaljeno sedam metaka, od kojih su četiri završila u predelu oko srca. On je odmah hospitalizovan, a da mu se lekari bore za život govori i činjenica da su najteži operacioni zahvati upravo na grudima.

Kako su prenosili ukrajinski mediji, napad se dogodio u ulici Dragomirova 10, a više nepoznatih osoba je pucalo na Zvicera.