Kako izgleda robija osoba sa invaliditetom? Igoru preti do 8 godina zatvora zbog smrti deteta


IZVOR: telegraf - 10.06.2020 | 16:57


Filip V. (2) iz sela Radičević kod Bečeja poginuo je kada je na njega naočigled roditelja naleteo kvadom meštanin Igor B. (34). Dečak je od siline udarca leteo 15 metara i od teških povreda preminuo je u bolnici, a Igor koji je inače nepokretan je uhapšen. On je saslušan u utorak kod javnog tužioca i određen mu je pritvor od 30 dana.

Foto: facebook.com/Printscreen

Igor B.

- Igor nije bio pod dejstvom alkohola, a inače je reč o mladiću koji je nepokretan od struka na dole. Na teret mu se stavlja teško delo protiv bezbednosti saobraćaja - kazao je izvor.

Za ovo delo predviđena je kazna od jedne do osam godina.

Ukoliko Igor B. dobije zatvorsku kaznu, iako nepokretan, on će je služiti u zatvoru kao i svi drugi osuđenici.

Kako služenje kazne izgleda za osobe sa invaliditetom, za Telegraf.rs objašnjeno je u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

- Svi zavodi imaju sobe koje su prilagođene za smeštaj lica lišenih slobode sa invaliditetom. U starijim zavodima to se postiglo rekonstrukcijom nekadašnjih soba, dok su u svim novijim zavodima, prilikom njihovim izgradnje, namenjene prostorije isključivo za smeštaj lica sa posebnim potrebama - rečeno je za Telegraf.rs u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

- Lica sa invaliditetom imaju sva prava kao i druga lica lišena slobode, a koja su predviđena Zakonom o izvršenju krivičnih sankcija: pravo na boravak na svežem vazduhu od minimum 2 sata, zdravstvenu zaštitu, posete branioca, roditelja, bračnog druga, dece, usvojitelja, hranitelja..., pravo na telefonske razgovore, dopisivanje, učešće u kreativnim radionicima i specijalizovanim terapijskim programima, kupovinu na kantini, kao i na sva druga prava predviđena ZIKS-om - kažu iz Uprave.

Dvogodišnji Filip stradao je dok je bio u šetnji sa roditeljima na trotinetu i kretali su se desnom stranom kolovoza. Tada ga je u blizini osnovne škole kvadom udario Igor B. Četvorotočkaš se kretao iza njih i pokušao je da obiđe tročlanu porodicu, kada je mališan iznenada skrenuo levo i bukvalno podleteo pod točkove - priča izvor iz istrage.

Rođak Igora B. koji se našao u blizini odmah je pritekao u pomoć, a otac Saša V. koji se nalazio sa sinom, podigao je dete u naručje i odvezao ga u ambulantu u Bečeju. Hitna pomoć je dete transportovala u Dečiju bolnicu u Novom Sadu, ali je ono preminulo na ulazu u bolnicu.

- Dete mi je bilo živo i odvezao sam ga u Dom zdravlja. Vozili su ga kolima Hitne pomoći, a dete mi je umiralo na rukama. Preminuo je na ulazu u bolnicu - rekao je otac preminulog Filipa, Saša V.