Narko-kralj iz senke poslao 250 tona kokaina u Evropu! Evo ko je Srbin ubijen u Kolumbiji


IZVOR: E. S. T. - 05.04.2020 | 21:52


Za Beograđanina Dejana Stanimirovića Markosa (45) javnost ranije nikada nije čula. Tek nakon što je završio mrtav na istočnim ravnicama Kolumbije, otkrivena je neverovatna priča o Srbinu za kojim je više od 30 zemalja tragalo zbog sumnje da je šef moćnog narko-kartela.

Foto: Tanjug/J. PAP

Foto: Ilustracija

Stanimirović je Evropu i Rusiju snabdevao kolumbijskim kokainom, a sumnja se da je kroz njegove ruke godišnje prolazilo oko 250 tona ove droge!

- Kolumbijska policija se u koordinaciji s Europolom godinama bori protiv organizacije poznate kao kartel "Balkan". To je najveća mreža trgovaca kokainom između Južne Amerike i Evrope. Prema procenama američke DEA i Europola, godišnje pošalju oko 250 tona narkotika na Stari kontinent. Gazda svega toga bio je Stanimirović - navodi list Semana.

"Balkanski kartel" kontroliše posadu teretnih brodova, koju uglavnom čine Srbi, Crnogorci, Rumuni i Hrvati. Ima pristup lukama u Belgiji, Holandiji, Italiji, Španiji, Crnoj Gori..., i upravlja distribucijom kokaina u Evropi i Rusiji. Kontakte su uspostavili i u Ekvadoru, Peruu i Brazilu.

- Ovaj kartel šalje izaslanike da koordiniraju transakcije raznih trgovaca drogom i kriminalnih grupa u Kolumbiji. Izaslanici služe i kao garancija plaćanja i otpreme pošiljki - navode mediji.

Kako je Stanimirović završio mrtav u gradiću Gvamal, i dalje je glavna tema i u ovoj zemlji, pre svega zbog likvidacije dvojice policajaca u događajima koji su usledili. A priča prevazilazi i scenarija holivudskih gangsterskih filmova.

- Dva policajca su usred noći 1. aprila ugledali čoveka koji je išao ka njima obliven krvlju. Dok su ga vozili u bolnicu, uspeo je da kaže nekoliko reči, ali je u hitnu pomoć stigao bez vitalnih znakova. Druga patrola poslata je na lice mesta, a tragovi krvi po putu odveli su ih do kuće bivšeg šefa zloglasne paravojne formacije Hosea Visente Rivera Mendoze, poznatog kao Vojnik. Međutim, tamo ih je sačekala kiša metaka - piše Semana.

Kobna igra

Policajci su zatečeni mrtvi ispred kuće, dok je unutra pronađeno i beživotno telo Rivere. Za Stanimirovića se sumnjalo da se sam upucao igrajući ruski rulet, ali je istraga pokazala drugačije.

- Zbog zabrane kretanja usled koronavirusa Stanimirović je desetak dana boravio kod Rivere. Poslednje dve noći su se opijali, a kobne večeri potezali su oružje igrajući makabru, igru sličnu ruskom ruletu. Oboje su na kraju ubili jedan drugog - navode kolumbijski mediji.

Ubili dva policajca u strahu od osvete Srba

Kolumbijska policija traga za pastorkom ubijenog gerilca koji se sumnjiči da je likvidirao dvojicu policajaca, dok je pet osoba uhapšeno, a među njima i Riverini supruga, ćerka i sin. Oni su ispričali da su za policajce koji su im zakucali na vrata mislili da su Stanimirovićevi ljudi koji su došli da se osvete.

Veza s Bojovićem

Foto: Public

Luka Bojović

Stanimirović je i u decembru prošle godine boravio u Kolumbiju i to u društvu još jednog Srbina, pišu kolumbijski mediji.

- Dolazili su da koordinišu isporuke kokaina i uspostavio nove puteve trgovine između Kolumbije i Evrope. Jedna od njih je veza kartela "Balkan" u Dubaiju, preko koje su kriminalci iz tog dela sveta povezivani sa kolumbijskim organizacijama - piše list Semana.

Dubai se prvi put javno dovodio u vezu sa balkanskim mafijašima prošle godine, kada je u Amsterdamu ranjen Baranin Jovan Đurović. Holanđani su tada pisali da je napad usledio nakon što Đurović i "zemunski klan" Luke Bojovića, koji robija u Španiji, nisu platili tovar kokaina vredan 10 miliona evra.

- Transakcija je trebala da bude poslata u Dubai, ali nikada nije stigla - naveo je list AD.