Srbija definitivno izručuje "škaljarca" Vukotića Crnoj Gori!


IZVOR: Tanjug - 28.01.2020 | 13:50


Ministarstvo pravde Srbije dalo je saglasnost da se Kotoranin Jovan Vukotić (38) izruči Crnoj Gori koja ga traži zbog pokušaja ubistava i držanja oružja i veruje da je visoko pozicionirani pripadnik "škaljarskog klana", saznaje Tanjug iz crnogorskih izvora.

Foto: ST/N. MANDIĆ/youtube.com/Vijesti Online

Foto: Ilustracija

Molba za izručenje je usvojena nakon pravosnažne odluke beogradskih sudova prema kojoj su ispunjeni zakonski uslovi za izručenje. Vukotić je od 6. decembra u ekstradicionom pritvoru u Beogradu, a nakon ove odluke u narednim danima treba da bude predat domaćim pravosudnim organima.

Očekuju se najviše mere bezbednosti prilikom primopredaje Vukotića, kao i da će datum izručenja biti čuvan u najvećoj tajnosti. Vukotićev branilac iz Beograda advokat Zora Dobričanin Nikodinović kaže da nema informaciju o trenutku u kom će njen klijent biti izručen u Crnu Goru.


- Lično nemam i ne želim da imam. Smatram da to ne treba da interesuje nikoga osim državnih službi Srbije i Crne Gore, čiji je to posao, kao i da bi takav podatak trebalo da predstavlja službenu tajnu - rekla je Dobričanin Nikodinović Tanjugu.

Ona upozorava na stepen ugroženosti Vukotićeve bezbednosti i smatra da onaj ko bude imao informaciju o njegovom izručenju, ne treba javno da je objavljuje.

Foto: <a href="http://www.profimedia.rs" target="_blank">www.profimedia.rs/montaža</a>

Foto: Ilustracija

Vukotić se u Srbiji našao u septembru 2018. godine, kada ga je Turska deportovala u Beograd, dan nakon hapšenja u Antaliji jer je koristio falsifikovani makedonski pasoš sa njegovom slikom, ali na ime Georgi Andonov.

Kaznu od 15 meseci je odslužio u Srbiji. Crna Gora Vukotića traži zbog krivičnog postupka za pokušaj ubistva u Kotoru 2016. godine i nedozvoljenog nošenja oružja i veruje da je visokorangirani pripadnik "škaljarskog klana".

Povodom istrage koja se protiv njega vodi u Crnoj Gori, Vukotić je prošlog leta ispitan u Beogradu i tada je negirao delo za koje se tereti, podnoseći tužilaštvu dokaze o svom alibiju. On je pod istragom crnogorskog tužilaštva za pokušaj dvostrukog ubistva u Kotoru 2016. godine - Vojina Stupara i Miloša Radonjića.

Krivičnom prijavom podgoričke policije koja je podeta tužilaštvu pored Vukotića u tom slučaju su obuhvaćeni i Milić Minja Šaković i Igor Dedović, koji je ubijen u Atini 19. januara ove godine, zajedno sa Stefanom Stamatovićem.

Prema ranijim saopštenjima crnogorske policije, Vukotić je osumnjičen i da je 23. maja 2016. godine u Kotoru pokušao da ubije Tamaru Zvicer, suprugu jednog, od kako se veruje, vođa suparničkog "kavačkog klana" Radoja Zvicera.