Iz Tapijeve ćelije čuli se jezivi krici, a potom i reči "ubismo čoveka": Svedočenje o smrti poznatog slikara


IZVOR: Ekipa Srpskog telegrafa - 11.05.2019 | 03:33


Kobne večeri iz kancelarije u kojoj je Tapi ispitivan čuli su se jezivi krici i pretnje policajaca. U jednom trenutku sam čuo i jednog policajca koji je svojim kolegama vidno uznemiren rekao: "Ubili smo čoveka"! Ovo je o smrti poznatog slikara Dragana Malešića Tapija (53) ispričao Vladimir Jakšić Karlos, jedan od pripadnika krimi-grupe Željka Maksimovića Make, koja stoji i iza ubistva policijskog generala Boška Buhe.

Foto: youtube.com/ cvele krele

Dragan Malešević Tapi

ČUO PRETNJE

Iako je zvanična verzija smrti poznatog slikara posledica infarkta, ni dan-danas se ne zna šta se zaista dogodilo tog 29. novembra 2002. u zgradi beogradske policiji kada je Malešević priveden na saslušanje zbog saznanja o ubistvu policijskog generala.

- Među uhapšenima je tada bio i Jakšić, koji je više puta izneo sumnju u zvaničnu verziju Maleševićeve smrti. On je ispričao da su se tokom ispitivanja Tapija dešavale poprilično šokantne stvari.

Pojedini svedoci tvrdili da je nekadašnji komandant JSO Milorad Ulemek Legija učestvovao u stravičnom mučenju Maleševića

Naime, Jakšić, koji se tokom ispitivanja Tapija nalazio u susednoj kancelariji, čuo je pretnje inspektora: "Sada ćeš ti nama sve lepo da ispevaš! Donesi kesu i sruši ga dole"! Jakšić je dodao i da je Malešević tada rekao: "Ljudi, nemojte, ja sam srčani bolesnik" - kaže izvor Srpskog telegrafa.

"Zemunci" hapsili u ime države

Jedan od osuđenih pripadnika "zemunskog klana" Aleksandar Simović ispričao je u iskazu 2014. da je on lično uhapsio Dragana Ilića Limara.

-  Lično sam upao u dvorište i uhapsio ga. Saslušali su ga Legija i Dušan Spasojević, a posle smo ga predali interventnoj brigadi. Ili ono kad smo hapsili Maku, onog drugog, kako se zove, ja sam pratio tog momka. Ne Maku, nego onog što je bio u zatvoru za ubistvo Buhe. Policija ga gubi, ja idem po gradu i nalazim ga - rekao je Simović i dodao da su "zemunci" za državu izvršili i nebrojano likvidacija.

UBILI GA INSPEKTORI

Maleševićeva smrt izazvala je tada, a i danas, burne reakcije u javnosti. Brojni svedoci tvrdili su da su Tapija kobne večeri zapravo ubili policijski inspektori, a pominjalo se čak i da je nekadašnji komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO) Milorad Ulemek Legija učestvovao u stravičnom mučenju Maleševića.

Foto: ST/N. PANČIĆ

Ovo je nedavno izneo u javnost i kontroverzni biznismen Nebojša Tubić Žabac rekavši da je zapravo Legija bio taj koji je Tapiju stavio najlonsku kesu na glavu i ugušio ga i time dodatno podgrejao ovu sumnju.

Tapkao bioskopske karte

Tapi je svoj nadimak zaradio još tokom mladosti tako što je tapkao bioskopske karte ispred Doma omladine. Malešević je ostao upamćen i po brojnim nestašlucima, koji su ostali iza njega. Naime, on je tokom šezdesetih godina sa svojim prijateljima štampao falsifikovane vozne karte pomoću kojih su putovali po Evropi.

O Legijinoj umešanosti više puta govorio je i slikarov bliski prijatelj Vuk Jovanović.

- Šta o Tapijevoj smrti ima da kaže načelnik Odeljenja za krvne delikte Lakićević i njegov kolega Dragan Obradović, koji je "ispitivao" Tapija? Šta je tom prilikom u stanici policije radio Milorad Luković Legija? Istina se ne može zaustaviti - govorio je ranije Jovanović.

Podsetimo, Nebojša Tubić Žabac, vlasnik poznatih diskoteka i klubova koje je otvarao širom bivše Jugoslavije, izneo je šokantne tvrdnje o smrti poznatog slikara u kojima tvrdi da je Tapija zapravo ubio Ulemek, i to zbog "izmišljenih" pet miliona maraka koje je navodno umetnik sakrio.

Foto: <a href="http://www.profimedia.rs" target="_blank">www.profimedia.rs</a>

Iznuđivali iskaze batinama

Legijino ime se u Maleševićevom slučaju spominjalo i kada je, zajedno sa nekadašnjim zamenikom načelnika BIA Miloradom Bracanovićem i policijskim inspektorom Slobodanom Pažinom, osumnjičen za iznuđivanje iskaza od pripadnika Makine grupe, sa kojom je ovaj slikar dovođen u vezu.

Njih trojica sumnjičili su se da su sprovodili torturu nad Nikolom Maljkovićem Majkom, Vladimirom Jakšićem i Draganom Ilićem Limarom tokom ispitivanja o ubistvu policijskog generala Boška Buhe. Legija je tokom svedočenja priznao da je ispitivao Limara, kao i da ga je nekoliko puta udario lopatom jer je bio "izrevoltiran zato što je Ilić sve poricao".