Požar divljao kod Mladenovca: Vatra gutala sve pred sobom!


IZVOR: telegraf.rs - 20.03.2019 | 17:21


Uprkos tome što Odeljenje za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova apeluje na građane da ne spaljuju nisko rastinje na otvorenom, uprkos tome što je jedna osoba poginula u lančanom sudaru zbog gustog dima, uprkos tome što su kazne velike - ljudi i dalje ne odustaju od ovoga. Danas je izbio veliki požar kod Mladenovca, a vatra je, kako kažu očevici, gutala sve pred sobom.

Foto: Tanjug

Foto: Ilustracija

Pored auto-puta već su bili vatrogasci, koji su pokušavali da ugase veliku vatru.

Apeli, hapšenja, pa ni inspekcijske i policijske kontrole nisu uspele da stanu na put sumanutom paljenju polja širom Srbije.

U poslednje vreme evidentiran je veći broj požara na otvorenom prostoru, čiji je uzrok spaljivanje biljnih ostataka, iz Odeljenja za vanredne situacije podsećaju da su za ovaj prekršaj Zakonom o zaštiti od požara propisane novčane kazne.

Tako će fizička lica koja se ogluše na zakonske propise platiti kaznu u iznosu od 10.000 do 50.000 dinara, dok je za pravna lica taj iznos od 300.000 do milion dinara.

Paljenje strnjike, inače, izaziva velike probleme: nekontrolisano širenje požara, stvaranje dima koji utiče na vidljivost, što dovodi i do teških saobraćajnih nesreća, čak i sa fatalnim ishodom.