SRAM VAS BILO, NEKO MORA DA ODGOVARA Narodna biblioteka zatvorena do daljeg, istraga još traje

Autor:

Zabava

31.08.2018

11:08 >> 10:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šta sam bio i radio, to vas ne treba da interesuje, poručio upravnik NBS, a ministar kaže da nema vremena da se bavi forenzikom i obdukcijom leševa u našoj kulturi.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
U Narodnoj biblioteci Srbije 24. avgusta poginula su dvojica radnika, istraga je u toku

Šta sam bio i radio, to vas ne treba da interesuje, već organe ove države, izjavio je Laslo Blašković, upravnik Narodne biblioteke Srbije (NBS), odgovarajući na pitanje gde se nalazio kada su 24. avgusta Darko Šukalo (50), vlasnik firme "Empeks", i Lazar Blagojević (25), protivpožarni inženjer, preminuli od gušenja zbog curenja gasa u nacionalnoj biblioteci.

Istraga je u toku i nadležni će utvrditi okolnosti pogibije dvojice radnika, ponovljeno je više puta na jučerašnjoj konferenciji za medije u Ministarstvu kulture i informisanja, koja je počela minutom ćutanja, a kojoj su prisustvovali i ministar Vladan Vukosavljević, pomoćnica za kulturno nasleđe Danijela Vanušić, predsednik UO NBS Miloš Janković i poseban savetnik u ministarstvu i član UO NBS Dragan Hamović.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Konferencija počela minutom ćutanja

- Stradali su ljudi velikog znanja i sposobnosti s kojima smo sarađivali četiri godine. Jedan od poginulih je mlađi od mog sina, ne možete zamisliti kako se osećam. Stvar je trebalo da bude rutinska, najavljena nam je kontrola MUP od 27. do 31. avgusta, pa smo "Empeks" pozvali kao kada pred tehnički pregled odvezete automobil kod svog majstora radi provere - dodao je Blašković.

On je istakao i da je Centar za eko-toksikologiju gradskog Zavoda za javno zdravlje utvrdio uobičajen nivo ugljen-dioksida, ali da biblioteka, u kojoj sad radi svega nekoliko ljudi, ostaje zatvorena dok se ne utvrdi da li je u potpunosti bezbedna.

Ministar Vukosavljević tvrdi da do tragičnog događaja u NBS nije bilo nikakvih propusta u održavanju i kontroli bezbednosnih sistema.

- Ništa nije ukazivalo na bilo kakvu opasnost i nedoslednost sistema ili bilo šta što bi zahtevalo vanredne mere. Poslednji put MUP je izvršio kontrolu 2015, a redovne šestomesečne i dvomesečne kontrole bile su 22. aprila, odnosno 4. jula - naveo je Vukosavljević.

Ministar i upravnik nazvali su dušebrižnicima sve one koji su ukazivali proteklih dana na brojne propuste u radu NBS, insistirajući na njihovoj odgovornosti zbog tragedije. Iako su godinama, podsetimo, stručnjaci upozoravali o nemogućim uslovima za rad, zatrpanim depoima i protivpožarnim prolazima knjigama od poda do plafona.

Na pitanje da li postoji lična ili kolektivna odgovornost, da barem neko podnese ostavku posle ovakve tragedije, ministar je odgovorio: "Ponašanje svakog pojedinca tema je istrage. Nijedan element, kako tvrde nadležni, nije izuzet iz istrage i svačije mesto, i fizičko i sistemsko, biće poznato i predstavljeno javnosti."

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading