SRPSKO BLAGO čuva sistem STAR POLA VEKA

Autor:

Zabava

28.08.2018

16:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Protivpožarni sistem nije zamenjen od 1972, a posle rekonstrukcije dela zgrade napravljeni su brojni propusti, čak su ostavljena i vrata bez kvaka! Ministarstvo odgovara: Nije stigao nijedan dopis u vezi s funkcionisanjem sistema protivpožarne zaštite

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Protivpožarni sistem nije zamenjen od 1972, a stručnjaci godinama upozoravali na nemoguće uslove za rad

Narodna biblioteka više nema mesta za smeštaj građe! Znalo se to poodavno, sad je došlo do duvara. Nema dalje, glasila je poruka koja se početkom juna pojavila na društvenim mrežama uz šokantne fotografije prepunih magacina na kojima se vide police prenatrpane građom.


NIZ APELA

Bio je to još jedan u nizu apela koji su poslednjih godina stizali od stručnjaka o nemogućim uslovima za rad, "bez svetla i vazduha", u ustanovi koja čuva srpsko nacionalno blago.

- Nažalost, apeli sada dobijaju novu dimenziju jer se desila tragedija i dva života su izgubljena, stradali su radnici proveravajući instalacije pre dolaska inspekcije protivpožarne zaštite. Ali kako je moguće da do sada nije zamenjen protivpožarni sistem instaliran 1972?! Iako sistem može biti tehnički ispravan, posle svih tih godina, ko može da garantuje kako će reagovati kad se aktivira?! Malo ko može da razume i zašto u međuvremenu nije započet rad na obnovi depoa i trezora budući da je 2014. urađen projekat rekonstrukcije tog dela biblioteke. Radovi su se mogli, ako je novac bio problem, odvijati u fazama - kaže sagovornik koji je želeo da ostane anoniman.

Međutim, u Ministarstvu kulture i informisanja kažu da nije stigao nijedan zvaničan ili nezvaničan dopis u vezi sa funkcionisanjem sistema protivpožarne zaštite u Narodnoj biblioteci Srbije u Beogradu.

- Prema dokumentaciji koju poseduje Ministarstvo kulture i informisanja, Narodna biblioteka Srbije poseduje sve neophodne dozvole, saglasnosti i sertifikate koji se tiču ne samo protivpožarne zaštite već i celokupnog sistema bezbednosti imovine i lica - ističu u resornom ministarstvu.

Podsetimo, nakon incidenta 2004, kada je tokom rekonstrukcije Svetosavskog platoa voda prodrla u depo, otvoreno je pitanje neophodnosti obnove nacionalne biblioteke. Međutim, tada je rekonstruisan deo, oko 6.000 kvadrata korisničkog prostora, koji je i svečano otvoren 2011.


NIJE UGROŽENA BEZBEDNOST

- U te poslove izdvojeno je skoro 4,5 miliona evra! Ali neposredno po završetku te delimične rekonstrukcije zgrade, Uprava za protivpožarnu zaštitu je dala 27 primedaba! Imali ste situaciju da otvorite biblioteku bez upotrebne dozvole, a da propuste rešavate u hodu. Ti propusti nisu bili mali, o čemu dovoljno govori podatak da su ostavljena vrata bez kvaka s unutrašnje strane, dakle, u slučaju evakuacije oni koji bi se našli iza tih vrata ne bi imali mogućnost da izađu - dodaje naš izvor.

Na pitanja o bezbednosti iz Ministarstva kulture ističu da u ovom trenutku nije ugrožena bezbednost ni ljudi ni književnog fonda.

- Više detalja o uzrocima nesreće biće dostupno tek nakon završetka istražnog postupka - navode iz ministarstva, napominjući da izgradnja depoa i nesreća koja se dogodila nisu ni u kakvoj korelaciji.
Iz ministarstva podsećaju da je trezor obnovljen 2014, a da su nedavno preduzeti koraci kako bi se obezbedio privremeni depo za Narodnu biblioteku Srbije s obzirom na to da je izgradnja novog depoa kapitalni projekat koji zahteva "detaljno planiranje i višegodišnje finansiranje i izvođenje radova". 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading