PRVI SNEG ZA VIKEND! Ljuta zima stiže u Srbiju - beli pokrivač će biti i do 10 cm, a za njim dolaze i pljuskovi sa grmljavinom!

Autor:

Vesti

09.11.2023

11:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Slabljenje vetra se očekuje u noći ka suboti.

PRVI SNEG ZA VIKEND! Ljuta zima stiže u Srbiju - beli pokrivač će biti i do 10 cm, a za njim dolaze i pljuskovi sa grmljavinom!

Foto: ST/Vladimir Lukić

Nakon kratkotrajne stabilizacije vremena, Srbija se priprema za novu promenu vremena, saopštili su meteorolozi. Jutros je bilo hladno, sa slabim mrazom u nekim delovima zemlje, ali tokom dana se očekuje vedro i relativno toplo vreme, sa maksimalnim temperaturama od 14 do 18°C, u Beogradu do 17°C.

Ušli smo u hladni period, neće više biti ovako toplih dana kao što je to bio slučaj sa ovom jeseni, rekao je za Novo jutro TV PINK meteorolog Ivan Ristić.

- Kada budu vedra jutra kao danas, temperatura će biti od 0 do 5, u pojedinim krajevima može biti i slabog mraza. A kada je oblačno, temperatura se može kretati od 5 do 10 stepeni - rekao je Ristić.

Međutim, kako se dan bude bližio kraju, vazdušni pritisak će padati, najavljujući promenu vremena koja se očekuje tokom petka. Tokom petka, formiraće se sekundarni ciklon iznad Srbije, donoseći novo naoblačenje, kišu i pljuskove sa grmljavinom. Očekuje se da padavine prvo zahvate severne i zapadne delove zemlje, a zatim se prošire na ostale regione.

Vetar će biti umeren do jak jugoistočni, u nekim delovima sa olujnim udarima od 60 km/h, a na jugu Banata i do 90 km/h. Slabljenje vetra se očekuje u noći ka suboti.

Srbija će biti u prednjem sektoru ciklona, što će doprineti natprosečno toplom vremenu, sa maksimalnim temperaturama od 11°C na severozapadu do 17°C na jugoistoku, u Beogradu do 12°C.

- Kada je Beograd u pitanju, ova godina deluje da će biti oštrija zima, očekujem tri hladna talasa. Prvi u januaru oko 15 do 20 dana, drugi sredinom februara i treći početkom marta. To su tri zahlađenja u kojima će biti puno snega - rekao je Ristić.

U subotu se očekuje premeštanje hladnog fronta, donoseći oblačno vreme sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom u celoj zemlji. Vetar će biti u skretanju na severozapadni, a očekuje se i značajan pad temperature.

Tokom večeri, kiša će preći u sneg na planinama, a formiranje snežnog pokrivača od 10 cm očekuje se uglavnom na većim visinama, poput Kopaonika, Stare planine, Zlatara, Golije.

Drugog dana vikenda se očekuje razvedravanje, sa sunčanim danom i maksimalnim temperaturama od 10 do 14°C, u Beogradu do 12°C.

Početak sledeće sedmice doneće novi talas padavina i prosečne temperature za sredinu novembra, oko 10°C.

- U nedelju će ponovo biti sveže. U toku naredne nedelje će malo da otopli do oko 15 stepeni, ali zato od 18. u subotu stiže jače zahlađenje - rekao je Ristić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading