PUTINOV ŠESTOGODIŠNJI PLAN ZA SRBIJU

Autor:

Vesti

20.03.2018

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski predsednik Vladimir Putin u maju će predstaviti šestogodišnji plan koji će dodatno osnažiti rusku državu i ekonomiju, a važan deo tog programa (ima deset tačaka) odnosi se i na saradnju sa Srbijom u najmanje sedam strateških oblasti (vojna i privredna saradnja, poljoprivreda, IT, infrastruktura, politika).

Foto: Tanjug/AP
Neraskidivo prijateljstvo Srbije i Rusije

Ovo je suština onoga što je juče, dan nakon ubedljivog Putinovog trijumfa na izborima u Rusiji, najavio ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin. On je to, naravno, izrekao donekle uvijeno u diplomatske oblande, ali pri tome ne ostavljajući nikakvu sumnju kakvu je poruku hteo da prenese.

- Ponovni izbor Putina je pozitivan signal i poruka za Srbiju jer on poznaje Srbiju, dobro poznaje srpsko rukovodstvo i veoma se pozitivno odnosi prema Srbiji. To je pozitivan znak za razvoj naše saradnje u svim sferama. Njegov program već je dao dobre rezultate, sada postoji novi plan rada za narednih šest godina. Srbija bi njegove tačke mogla da primeni za dalji razvoj - rekao je Čepurin.

Popović: Srbija nema bližeg i iskrenijeg prijatelja i saveznika od Rusije

Ministar Nenad Popović za Srpski telegraf kaže da ga raduju reči ruskog ambasadora:

- Rusija će ostati dosledna u svojoj politici prema Srbiji i nastaviće principijelno da štiti naše pozicije po pitanju Kosova i RS. Naša ekonomska saradnja sa Rusijom raste svake godine i uveren sam da će tako biti i u budućnosti. Srbija nema bližeg i iskrenijeg prijatelja i saveznika.

Da je Srbija za Rusiju ključna zemlja na Balkanu, potvrđuje i analitičar Saša Borojević:

- Kada je u pitanju Srbija, Rusija će insistirati na Rezoluciji 1244 i sprečavanju formiranja vojske Kosova. Gotovo sa sigurnošću mogu da tvrdim da će Srbija imati priliku da doživi rusko medijsko prisustvo, kao i ekspanziju kulturnog uticaja. Rusija će svojim planom sada obuhvatiti i vojnu, kao i energetsku strategiju za Srbiju i Balkan, pomoću Turske.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (27)

Loading
Lea

20.03.2018 12:45

Nasi prijatelji.

Beogradjanin979

20.03.2018 12:58

Rusija to su nasa braca! Hvala im!

Lea

20.03.2018 12:58

Najvaznije je da ce Rusija ostati dosledna svojoj politici prema Srbiji.

Pijacar

20.03.2018 13:36

Srbija je uz Rusiju i Rusija je uz Srbiju!