KARIĆI KUPUJU ZA RUSKOG TAJKUNA: Tri firme plaćene čak 73 miliona evra

Autor:

Vesti

24.08.2022

18:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rus preko BK kompanije došao do "Nove livnice", najatraktivnijeg prostora u Beogradu, "Navipa" i zgrade Megatrenda, Karići samo fiktivni kupci

KARIĆI KUPUJU ZA RUSKOG TAJKUNA: Tri firme plaćene čak 73 miliona evra

Foto: ST/V. LUKIĆ

Srpski biznismen Bogoljub Karić za račun ruskog tajkuna pazari propale firme i vredno zemljište u Srbiji! Poslednji u nizu tih poduhvata jeste kupovina nekadašnjeg industrijskog giganta "Nova livnica" na Novom Beogradu, koja je prodata za 43 miliona evra početkom avgusta. Iz istog razloga Karić je, kako saznajemo, nedavno kupio i "Navip" iz Zemuna, ali i zgradu Univerziteta Megatrend krajem jula ove godine.

- Poznato je da Kariću u poslednje vreme baš i ne cvetaju ruže kad je biznis u pitanju, pa je odmah bilo sumnjivo otkud mu novac da se nadmeće na licitacijama i ne pita šta košta. Jedini mogući razlog je da barata tuđim parama - kaže upućeni izvor Srpskog telegrafa.

Republika

Foto: Printskrin/Google street

Navip

GORDIJEV ČVOR

Raspetljati kojim je putevima Karić došao u posed livnice ravno je sečenju Gordijevog čvora. Novi vlasnik livnice, odnosno 11 objekata sa pripadajućim zemljištem, jeste firma "Toriox d. o. o.". U pitanju je ćerka kiparske firme "Toriox Holdings LTD", čiji je direktor izvesni Marinos Stilijanides. To ime se, uvidom u zvaničan kiparski registar, pominje na menadžerskim funkcijama u čak stotinu tamošnjih firmi. Između ostalog, navodi se kao novi vlasnik kiparske firme "Dana holdings", koja je do uvođenja sankcija EU Bogoljubu Kariću bila u vlasništvu familije ovog srpskog biznismena. Na licitaciji održanoj 1. avgusta pomenuta firma ponudila je 43 miliona evra, što je 17 miliona više od početne cene i 13 više od procenjene vrednosti. U pitanju je, inače, lokacija koja važi za najatraktivniju u Beogradu.

Još jedan trag ukazuje da je prodaja povezana s porodicom Karić, a posredno s ruskim biznismenom. Naime, firma "Toriox" registrovana je 29. juna 2022. Odluku o osnivanju potpisala je advokat Vera Čabarkapa, koju je, prema registracionoj dokumentaciji, Marinos Stilijanides ovlastio u junu ove godine da zastupa "Toriox Holdings" u Srbiji. Vera Čabarkapa je javnosti poznata kao nekadašnji advokat porodice Karić i jedan od kandidata na izbornoj listi Pokreta Snaga Srbije na parlamentarnim izborima 2008. Međutim, intrigantnije od toga je da iza cele stvari stoji Bogoljub Karić, u čije ime on to radi. Prema saznanjima našeg lista u pitanju je biznismen iz Rusije.

Republika

Foto: Tanjug/Đ. KOJADINOVIĆ

Megatrend

VIŠESTRUKA ZARADA

- S obzirom na to da Rusi ne žele da kupuju pod svojim imenom jer bi eventualno u nekom trenutku mogli da padnu pod udar sankcija, dotični biznismen je iskoristio poslovno partnerstvo s Karićem da bi došao u posed tako vrednog zemljišta. Pretežna delatnost dotične firme, kako stoji, jeste izgradnja stambenih i nestambenih zgrada. Generalnim urbanističkim planom prestonice parcele na kojima je smeštena livnica predviđene su za prenamenu u komercijalne, stambene i javne sadržaje, što znači da će se ulaganje mnogostruko isplatiti. Iz istog razloga Karić, opet krijući tragove, preko kiparske firme, kupio je imovinu "Navipa" u stečaju, a saznalo se i da zgradu Megatrenda, koju je platio 12 miliona evra, nije kupio za potrebe svog univerziteta, već za račun tog Rusa - kaže sagovornik Srpskog telegrafa.

Za imovinu "Navipa" (Vila "Mozer" u Zemunu, objekti za proizvodnju vina, stanovi...) licitirala je firma "Nestech d. o. o.", takođe ćerka kiparske firme koja je pravno povezana s novim vlasnikom livnice. Ponuđeno je 2,12 milijardi dinara (oko 18 miliona evra) i, prema informacijama našeg lista, vinarija je dobila novog vlasnika.

Iz kompanije "Braća Karić" do zaključenja ovog broja nisu odgovorili na pitanja Srpskog telegrafa.

Republika

Foto: ST/P.Divac

Nova livnica

Po kojoj ceni su kupovali

"Nova livnica" 43 *

(17 više od početne)

"Navip" 18

Megratrend 12

* u milionima evra

Lukašenko ga oterao, i u Kazahstanu puko biznis

Kompaniji Bogoljuba Karića biznis je prošle godine krenuo nizbrdo pošto su mu propali megalomanski poslovi u Kazahstanu i Belorusiji. Stvar je otišla toliko daleko da je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko zaplenio svu njihovu imovinu, uključujući i stan u kom su živeli, pa su za Srbiju poneli samo kofere s garderobom.

Karići su se protekle decenije probili u vrh beloruske industrije nekretnina zahvaljujući, kako se navodilo, bliskim vezama upravo s moćnim Lukašenkom. Naime, Lilija Lukašenko, žena najstarijeg sina Viktora, bila je jedna od 13 zamenika direktora Karićeve kompanije "Dana astra", glavne podružnice "Dana holdinga" u Belorusiji.

Kada je EU ovoj kompaniji uvela sankcije zbog veza s Lukašenkovim režimom, survala se imperija Karića u svetu nekretnina, koja je na početku 2020. imala više od sedam miliona kvadratnih metara projekata u razvoju u Belorusiji i Kazahstanu, uključujući i "Minsk svet".

- Poslovi su stali, sredstva blokirana, pa je Bogoljub davao plate samo članovima porodice. Reagovao je Lukašenko, tražeći da se uozbilji, a kada nije bilo pomaka, beloruski predsednik mu je pokazao vrata - otkriva naš sagovornik.

Previše slučajnosti

Tik uz zemljište livnice nalazi se poslovni kompleks još jednog propalog giganta, IMT (Industrije mehanizacije i traktora), čiju je imovinu kupila kompanija "ABL solvent", još jedna novoosnovana firma. Osnivanje ove firme i firme "Toriox" išlo je preko iste banke.

Republika

Foto: Srpski telegraf

Naslovna strana Srpskog telegrafa za 25. avgust 2022. godine

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading