PAVKOVIĆ OTKRIO ISTINU O RAZGOVORIMA SA KOŠTUNICOM: Naredite, raketama ćemo sprečiti izručenje Slobe

Autor: M. SAMOJLOVIĆ - D. SIMIĆ

Vesti

17.09.2018

03:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

General Nebojša Pavković otkriva da je 28. juna 2001. postojala mogućnost da vojska spreči hapšenje Slobodana Miloševića i njegovo izručenje, kao i da je zatražio zeleno svetlo od tadašnjeg predsednika SRJ Vojislava Koštunice da to uradi, ali nije dobio odobrenje.

RepublikaFoto: e-stock/M. RAFAILOVIĆ
Nebojša Pavković posle toliko godina progovorio

- Zvao me je Kosta Čavoški i rekao: Hapse ti vrhovnog komandanta i vode ga u Hag. Zvao sam sve redom, niko nije znao ništa. Onda me je pozvao Koštunica i pitao možemo li to da sprečimo. Rekao sam da možemo, da narede da raketama oborimo helikopter ili ga prisilimo da sleti. Spustio mi je slušalicu i više se nije javio - otkrio je Pavković u intervjuu za Balkan info.

O noći kada je Milošević uhapšen govorio je nekadašnji načelnik Generalštaba: ko ga je zvao i zašto je Koštunica tražio da povuče stražu. 

- Pošto je trebalo da uhapse Miloševića, a gardijska brigada obezbeđuje objekte u kojima on živi, oni su smislili da se tako meni uvali vruć krompir. Da brigada bude potčinjena meni kad budu hapsili Miloševića, pa da ja budem kriv za sve. Iz MUP mi je načelnik Mihajlović javio da će ga hapsiti i da traže od mene da se vojska ne meša, odnosno gardijska brigada. Rekao sam mu da mi obezbeđujemo kompleks u Užičkoj 15, a da je Vila "Mir" u kojoj je bio Milošević zaseban objekat. Policijska jedinica je tražila od obezbeđenja garde da uđe unutra, ali iz Vile "Mir" je rečeno da nikog ne puštaju unutra. Mihajlović je pretio vojsci, a na mene je podignuta hajka da ometam policiju za Miloševićevo hapšenje. Kada sam pozvao Koštunicu, imao sam utisak da on ne zna da će Milošević biti uhapšen. Kasnije me je pozvao i rekao da povučem stražu. Oni koji su bili zaduženi da brane Miloševića pobegli su. Mislio sam da je dobio garanciju da mu se ništa neće dogoditi, ali je ipak bio isporučen Hagu. To je tragičan događaj u našoj istoriji - ispričao je Pavković.

Penzionisani general Nebojša Pavković osuđen je na 22 godine zatvora zbog ratnih zločina na Kosovu, a trenutno je u zatvoru u Finskoj na odsluženju kazne.

Bivši premijer Vojislav Koštunica nije odgovorio na pozive Srpskog telegrafa.

Skrivanje u podrumu

Pavković otkriva da mu je pokojni Zoran Đinđić jednom prilikom rekao da su Dosovci strahovali od vojske.

RepublikaFoto: youtube.com/FondacijaDjindjic

- Svi su se plašili, u zoru 6. oktobra Koštunica se sakrio u neki podrum, neki su hteli da beže iz zemlje. Strahovali su, ali su počeli da nas razvlače kroz blato, umesto da su nas lepo redovno penzionisali - kaže ogorčeni Pavković.

Đinđić je bio jedini koji je imao drugačiji odnos. Prema priči jednog demokrate, koju Pavković prepričava, pokojni premijer je rekao: "Kad pominjete Pavkovića, treba svi da ustanete".

Mislio sam da sam gotov posle ubistva Đinđića

Dan uoči ubistva Zorana Đinđića Pavković se sastao sa Frenkijem Simatovićem.

- Doručkovali smo ujutru, pričao mi je o nekim poslovima s neba pa u rebra, nije mi jasno zašto me je zvao - priseća se Pavković.

Na vest o ubistvu Zorana Đinđića, general je, kako kaže, reagovao sledećim rečima:" Sad sam ja gotov"

Đinđić Karli: Dao sam dva predsednika, više nema

Bivši načelnik Generalštaba misli da ne bi otišao u Hag da je Đinđić ostao živ. Kaže da je pokojni premijer bivšoj tužiteljki haškog tribunala Karli del Ponte rekao:

RepublikaFoto: Tanjug/AP

- Dao sam vam dva predsednika i jednog generala i više nema - tvrdi Pavković.

Prisećajući se razgovora sa Đinđićem, kaže da ga je stalno savetovao da mu je potrebno bolje obezbeđenje.

Dva kancera, ucene, zatvor

Penzionisani general ispričao je kako se uspešno izborio sa rakom štitaste žlezde, a potom i sa kancerom bešike. Izlečio se, a potom otišao u Hag.

- Kada se general Vladimir Lazarević predao, rekao sam da nemam ni ja šta više da tražim, da sedim i čekam. Počeli su pritisci na mene i moju porodicu, ucenjivali su ih poslom, meni su zamrzli penziju... Odlučio sam da dobrovoljno odem - ispričao je Pavković.

Fudbal sa Haradinajem

Prvi susret sa ćelijom u Hagu za Pavkovića je bilo iznenađenje.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

- Kada sam došao, Ramuš Haradinaj je ustao i naklonio se, a odmah za njim to su uradili i ostali Albanci. Oni su me poštovali, ali nisam se upuštao u razgovor sa njima. Sticajem okolnosti, Haradinaj i ja smo igrali fudbal u istom timu. Činjenica da su oni bili nonšalantni imali su para i dobro su jeli - priča Pavković.

Sa Šešeljem sa delio pasulj i kobasice

Pavković je otkrio da je sa Šešeljem delio pasulj, kobasice, ali i da ga je naterao da igra odbojku.

- Vojislav Šešelj i ja smo jedno vreme bili na istom spratu i imali smo korektne odnose, ja sam mu često spremao i kuvao neke kobasice, meso, krompir i pasulj. On je to voleo da jede. Čak sam ga naterao da igramo fudbal i odbojku.

Milošević uvek prijatan

Govoreći o Slobodanu Miloševiću, Pavković je naveo da je njihov prvi susret u Sheveningenu bio korektan.

- Lepo smo se pozdravili kada sam došao u Hag. Cenio sam ga izuzetno, bio je korektan prema meni, prema vojsci, prijatan uvek i nikada nije povisio glas, super smo komunicirali - istakao je Pavković.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
maja

17.09.2018 23:29

Pavkovic je u pravu. Da nam nisu ubili Djindjica , nama bi mnogo, mnigo bolje bili sada. Mnogo. bi se bolje i lakse zivelo i nebi bili pljackani i dovedeni do bede kao sada.