(VIDEO) GENERAL PAVKOVIĆ: Ne bih izveo TENKOVE NA NAROD, ČAK I DA MI JE MILOŠEVIĆ NAREDIO!

Autor: Republika

Vesti

16.09.2018

16:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

General pukovnik Nebojša Pavković, nekadašnji načelnik Generalštaba tvrdi da ne bi izveo vojsku i tenkove u vreme petooktobarskih promena čak i da mu je to naredio tadašnji predsednik SR Jugoslavije Slobodan Milošević!

RepublikaFoto: e-stock/M. RAFAILOVIĆ
Nebojša Pavković

U opširnom interjvuu koji je dao iz finskog zatvrora, gde služi kaznu zatvora na koju ga je osudio Haški tribunal, bivši komadant Prištinskog korpusa za vreme razbijanja separatističke pobune na Kosovu i Metohiji 1998. godine i komandant Treće armije u toku odbrane od agresije NATO-a 1999. godine, kaže da bi se oglušio o naređenje Vrhovnog komadanta, ali da Milošević tako nešto nikada nije tražio.

- Nije meni Milošević izdao neko narađenje koje sam ja njemu odbio. Možete da izdate nekog kad vam on naredi, kad traži nešto od vas, a vi to nećete da uradite. Čak i da mi je naredio da upotrebim vojsku, ja je ne bih upotrebio. Ne mogu da upotrebim vojsku, da izvedem tenkove na narod. Jer, u tom tenku se možda nalazi vozač čija je majka ili sestra na ulicama grada. I to je bilo potpuno jasno. Nije bila ugrožena država, nije bio ugrožen integritet, nije pretio bratoubilački rat - konstatovao je Pavković.

 

Prema njegovim rečima, on nije izdao Miloševića, kako se to obično interpretiralo u javnosti.

- Da izvedem tenkove da bih zaštitio interese jednog čoveka kako god se on zvao, pa za to bi sutra trebalo odmah da me obese na Terazijama. Milošević to nije tražio i ja nisam izdao Miloševića. Jer, on da je hteo vojsku, on bi izveo Gardijsku brigadu. Al on je bio dovoljno pametan čovek da to zna. I ne treba bacati ljagu ni na njega, ni na mene ni na vojsku - naveo je Pavković

Ko je Nebojša Pavković
- Komandovao Prištinskim korpusom 1999. godine u vreme separatističke pobune na KiM
- Komandovao Trećom armijom u vreme NATO bombardovanja
- U februaru 2000. godine postavljen za Načelnika Generalštaba
- U aprilu 2005. predao se Haškom Tribunalu
- Prvostepenom presudom osuđen na 22 godine zatvora
- Kaznu služi u Finskoj

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading