Joksimovićeva: Srbija može do 2025. u EU ako se REFORME ubrzaju!

Autor: Tanjug

Vesti

22.06.2018

09:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija u ponedeljak otvara dva nova poglavlja, izjavila je danas ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i dodala da se u zajedničkoj Rezoluciji Odbora za stabilizaciju i pridruživanje našeg i Evropskog parlamenta navodi da 2025. nije nerealna kao godina učlanjenja Srbije u EU, ukoliko se ubrzaju reforme.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Jadranka Joksimović

Joksimović je za RTS podsetila da je u aprilu bio izveštaj o napretku Srbije, koji sačinjava Evropska komisija, ocenivši da je to najvažniji izveštaj na osnovu koga se meri koliko je Srbija spremna za otvaranje novih poglavlja.

- Prošle nedelje smo imali u Evropskom parlamentu zajednički odbor za stabilizaciju i pridruživanje naših i poslanika Evropskog parlamenta i usvojena je vrlo pozitivna deklaracija koja je na pozitivan način govorila o reformama u Srbiji i njenom evropskom putu - istakla je Joksimović. 

Ona je dodala da su evropski poslanici pozvali Evropski savet i Evropsku komisiju da otvori nova poglavlja u pregovorima sa Srbijom.

- Čak je u toj rezoluciji, koja je prošla nezapaženo, a vrlo je važna jer je zajednička rezolucija našeg i Evropskog parlamenta, rečeno da 2025. nije nerealna za Srbiju ukoliko se reforme ubrzaju - naglasila je ministarka. 

Ukazala je da je reč o prvom nacrtu te rezolucije, koja će tek ići na amandmane nekih evropskih poslanika.

- Tako da će tek u novembru biti uvojena u Evropskom parlamentu. Biće amandmana, ali generalno je pozitivan ton. Pohvaljena je ekonomija, makroekonomska stabilnost, regionalna saradnja, proces pomirenja i naglašeno da su vladavina prava, reforma pravosuđa, borba protiv korupcije ključne teme - napomenula je Joksimović. 

Ministarka je dodala da Srbija otvara dva poglavlja - Poglavlje 33 (budžetske i finasijske odredbe) i Poglavlje 13 (ribarstvo), ali da je možda mogla i više. 

- Moramo da imamo strpljenja i da budemo rešeni. Ako počnemo sa frustracijama, nećemo daleko dogurati. Ja sam za to da i malim koracima, ali redovno i uporno, postižemo neki napredak - smatra Joksimović. 

Napomenula je da ta poglavlja nisu nevažna. 

- Budžetske i finansijske odredbe su važne zato što se mi time pripremamo za članstvo u EU u smislu našeg doprinosa zajedničkom budžetu EU. Naš BDP će biti nešto niži od onih koji su odavno u EU i naše uplate će biti manje u odnosu na ono što ćemo dobijati iz budžeta EU za ukupan razvoj - rekla je ona. 

Govoreći o poglavlju 13, koje se odnosi na ribarstvo, Joksimović je ukazala da Srbija nije zemlja koja izlazi na more, ali da ima dosta reka i jezera zbog čega je to poglavlje važno. 

- Uvešćemo standarde protiv nelegalnog ribarstva i svi koji se time bave moći će ozbiljno da nastupe na evropskom tržištu - objasnila je ministarka. Navela je i da će kroz poglavlje 13 biti obezbeđena sredstva za obnavljanje ribljeg fonda, što je značajno za one koji se bave ribarstvom. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (16)

Loading
Vlada

22.06.2018 09:26

To su dobre prognoze sa Srbiju i naš evropski put.

samanta

22.06.2018 12:41

@Vlada - najvaznije je da je Srbija sada na odlicnom putu i da vis enece nikome dozvoliti da je zaustavlja, kao što su zuti radili

caki

22.06.2018 09:32

Najvaznije je da mi polako ispunjavamo to sto se od nas trazi i ulazak u EU je siguran!

Nikola

22.06.2018 09:35

Srbija je uspešna u sprovođenju reformi, i verujem da će moći da se ubrzaju reforme i da Srbija postane članica EU do 2025. godine.