IMA LI NADE ZA NAS?! Evo šta će biti na dnevnom redu Samita u Sofiji

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

15.05.2018

16:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predstojeći Samit u Sofiji je nakon Soluna 2003. prvi samit gde će se okupiti lideri svih zemalja članica Evropske unije i predstavnici takozvanog regiona Zapadnog Balkana i to je za nas jedan pozitivan politički signal, ocenila je danas ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Jadranka Joksimović

U intervju Prvom programu Radio Beograda, Joksimovićeva je rekla da tema proširenja nije na dnevnom redu samita, ali da fokus na Zapadni Balkan potvrđuje da Evropska unija vidi svoj interes na našim prostorima.

- Naravno da i stare države članice imaju koristi od proširenja tako da iako formalno proširenje nije tema, već međusobno povezivanje regiona Zapadnog Balkana, nesumnjivo je da ćemo kroz različite zajedničke projekte koji će delom biti finansirani iz sredstava Evropske unije kao region postati konkurentniji, povezaniji, dakle, spremniji da u jednom trenutku postanemo deo Evropske unije - navela je ministarka.

Joksimovićeva je napomenula da će se u Sofiji razgovarati i o novim projektima, a da je Srbija svojim kapacitetima i dosadašnjim postignućima pokazala da je jedan od najodgovornijih partnera.

Na pitanje kako će se Srbija postaviti kad je reč o Kosovu, ministarka je rekla da Srbija ne beži od te teme, ali da je fokus na povezivanju.

- Pitanje je kompleksno, ali smo uspeli da se sa terena bukvalno nemoguće situacije, vratimo na teren mogućih rešenja koja će biti manje ili više dobra za nas, pa i za drugu stranu - istakla je ona.

Ministarka Joksimović je zaključila da je važno da srpski predstavnici budu u Sofiji, kako bi o svim pitanjima izneli svoje stavove

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
dosadiliste

15.05.2018 21:24

Zaboga zeno dosadili ste sa tim zapadnim balkanom i prosirenjem EU. Skoro dvadeset godina pricate o tome a mi na zapadu evrope isto toliko slusamo uvrede na racun Srpskog naroda i trpimo raznorazna ponizenja. Na kraju ce ispasti da su bili u pravu oni koji su govorili da ce Srbi puzati pred germanima. Koliko vredi ponizenje Srbije, da im sve isporucite opet nece Srbija u EU shvatate li vi to. Od pocetka pregovora lazete narod da su pregovori sa Pristinom statusno neutralni, da je Brisel neutralan, EU oko Kosova, gde je sad zapelo. Svud juznu pokrajinu NATO, Brisel i EU gura kao drzavu. Ko ovdje koga zednog preko vode prevlaci. Probudite se inace ce jednog jutra Srbija osvanuti manja od Beogradskog okruga.