RAZBACALI POSMRTNE OSTATKE I UNIŠTILI CRKVU U PAZARU! Neviđen skandal: GRADE AUTO-PLAC NA ZAŠTIĆENOJ LOKACIJI?!

Autor:

Vesti

12.10.2022

15:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jezive fotografije posmrtnih ostataka razbacanih po zemlji zabeleženi su u Novom Pazaru.

RAZBACALI POSMRTNE OSTATKE I UNIŠTILI CRKVU U PAZARU! Neviđen skandal: GRADE AUTO-PLAC NA ZAŠTIĆENOJ LOKACIJI?!

Foto: facebook.com/Srpska srednjevekovna istorija

Ono što je zastrašujuće, jeste činjenica da su ovi posmrtni ostaci deo lokaliteta koji uživa posebnu zaštitu i koji je upisan u listu Svetske kulturne baštine i prirodne baštine UNESCO.

Radi se o posmrtnim ostacima pokojnika, nadgrobnih ploča i grobova Latinske crkve.

Saznanja o svemu tome, obelodanjena su prvo na društvenim mrežama, gde je jedan korisnik, uz fotografije na kojima se vide pobacane kosti, napisao da se radi o neljudskom i nemoralnom ponašanju osoba koje su uništile srednjovekovne hrišćanske grobove.

- Posmrtni ostaci pokojnika, nadgrobnih ploča, grobova i Latinske crkve (srpska srednjovekovna svetinja iz 14. veka) bačeni su kod novopazarskih restorana Ekskluziv i Dvor, nedaleko od uništenog lokaliteta u Postenju (Deževski put) u Novom Pazaru - navodi se na društvenim mrežama.

 

 

LATINSKA CRKVA

Kako se dalje navodi u objavi koju su ljudi masovno delili na društvenim mrežama istorija Latinske crkve pokazuje da su 1982. godine u Novom Pazaru otkriveni ostaci ove crkve podignute na nekadašnjoj nekropoli.

- Pronađena svetinja je nazvana Latinska crkva, iako je u pitanju srpska srednjovekovna crkva koja ima svoje analogije sa crkvama u Deževi i Naprelju. Ona je bila živopisana u naosu, a na osnovu karakteristika živopisa naučnici su došli do zaključka da je ta svetinja izgrađena u prvoj polovini 14. veka - navodi se u objavi.

UNIŠTEN ZBOG AUTO-PLACA?

Da nevolja bude veća, čitava ova priča dobija potpuno novu dimenziju, ukoliko uzmemo u obzir informaciju koja stoji u ovoj objavi, a to je da će se na mestu uništenog lokaliteta naći ni manje ni više nego auto-plac.

- Prema informacijama, na mestu nepovratno uništenog srednjovekovnog arheološkog arheološkog lokaliteta biće izgrađen auto-plac?!!! - piše u objavi uz koju su podeljene fotografije razbacanih posmrtnih ostataka.

OGLASILA SE OPŠTINA NOVI PAZAR

Na pitanja upućena Gradskoj upravi Novi Pazar o tome da li je tačno ono što se navodi u pomenutoj objavi i da je uništen zaštićeni lokalitet Republika je dobila potvrdu, uz obrazloženje da su počeli bespravni radovi na prostoru koji je zaštićen.

- Uvidom na licu mesta, izvršenim od strane stučne službe Muzeja "Ras" Novi Pazar utvrđeno je da je došlo do devastacije arheološkog nalazišta „Latinska crkva" u naselju Postenje. Reč je o parcelama koje su u privatnom vlasništvu a na kojim je, konstatovano je, došlo do upotrebe mehanizacije. Rešenjem Zavoda za zaštitu spomenika Republike Srbije vlasnicima parcela koje su deo lokaliteta zabranjeje se izvođenje radova uz obavezu lica da preduzmu mere tehničke zaštite područja, što je u skladu sa odredbom člana 99- 104 Zakona o kulturnim dobrima - objašnjavaju iz Gradske uprave Novog Pazara za Republiku i dodaju:

- Prostor na kome su započeti bespravni radovi uživa stepen posebne zaštite s obzirom da se nalazi u granicama prostorne kulturno - istorijske celine Stari Ras sa Sopoćanima - nepokretnog kulturnog dobra od izuzetnog značaja Za Republiku Srbiju i upisan je u listu Svetske kulturne baštine i prirodne baštine UNESCO.

Iz Gradske uprave Novog Pazara se ograđuju od ovakvih postupaka, navodeći da najoštrije osuđuju ovaj akt:

- Novi Pazar je multietnička sredina, područje bogate istorije o čijim tekovinama tradicionalno i bespoštedno podjednako brinu sve institucije i savesni građani. Grad Novi Pazar najoštrije osuđuje svako delovanje pojedinca ili grupe čije postupanje na ma koji način skrnavi identitet zajednice ili vodi ka urušavanju kulturno - istorijskih dobara i autentičnosti područja. Delovanja grupa ili pojedinaca koja za rezultat imaju uništavanje nasleđa su neprihvatljiva i za gladnu osudu, bez obzira o kakvom tipu nasleđa je reč.

NAJVAŽNIJE PITANJE BEZ ODGOVORA

Iako smo dobili detaljno saopštenje, jedan odgovor je ipak izostao, a to je, da li će se na mestu uništenog lokaliteta izgraditi auto-plac.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Loading
Rass

12.10.2022 15:50

Kako? Vinovnike kazniti milionskim kaznama da se nikada ne izvuce iz dugovanja,nikad.