MIRNA NOĆ NA KOSOVU POSLE JUČERAŠNJEG HAOSA! Sklonjene barikade, protest podrške i danas!

Autor:

Vesti

14.10.2021

06:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon što je Kosovska policija juče upala u severni deo Kosovske Mitrovice, u akciji protiv krijumčarenja robe, i eskalacije koja je usledila posle ranjavanja Srbina Srećka Sofronijevića (36), noć na Kosovu i Metohiji protekla je mirno.

Republika

Foto: kosovo online

U jučerašnjim napadima kosovske policije ranjenio oko 20 Srba

 

Barikade koje su građani sa severa KiM postavili tokom popodneva, posle napada specijalnih jedinica ROSU, uklonjene su sinoć.

Reagovali su i brojni ambasadori, a iz ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Prištini poručili su da "nikakvo nasilje, bilo da je usmereno protiv vlasti, medija ili građana, nije prihvatljivo".

Svetski mediji preneli su da je tokom jučerašnje intervencije bezbednosnih snaga Prištine povređeno 20 ljudi, kao i da su građani srpske nacionalnosti na severu zbog svih ovih događaja uznemireni i zabrinuti.

Dramatične scene koje su tokom dana viđene u Kosovskoj Mitrovici podigle su na noge građane u Beogradu koji su sinoć ispred Skupštine Srbije u Beogradu održali skup podrške Srbima na KiM, a novi su zakazali za subotu u 18 časova ispred američke ambasade.

Osim ranjenog Sofronijevića, čije stanje se posle operacije stabilizovalo, građane je dodatno uznemirila vest da je brutalna akcija specijalnih jedinica Kosovske policije bitno uticala i na smrt Verice Đelić (71) iz Zvečana u čijem su dvorištvu kosovski specijalci ispalili veliku količinu suzavca i šok bombi, a koja je, prema rečima njenog sina Igora, umrla zbog stresa i gušenja koje je tada dobila.

KFOR juče nije bio u Kosovskoj Mitrovici, a oglasili su se i rekli da prema Rezoluciji 1244 "oni nemaju ta ovlašćenja".

I dok je predsednica Kosova Vjosa Osmani, otputovala za Njujork kako bi učestvovala na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na kojoj će sutra biti razmatran izveštavaj Generalnog sekretara UN o situaciji na Kosovu, predsednik Srbije Aleksandta Vučić, tokom jučrašnjeg obilaska Raške i pripadnika Vojske Srbije i Žandarmerije uputio je jasnu poruku da će Srbija odbraniti naš narod na Kosovu i Metohji, uz poruku "Nema povlačenja" i "Predaja nije opcija".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading