Fondacija Misija Halijard obeležila Dan dobrovoljaca u Aleksandrovu

Autor: Fondacija Misija Halijard

Vesti

10.11.2020

17:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Fondacije Misija Halijard Džon Kapelo danas je povodom Dana veterana položio venac u memorijalnom kompleksu u selu Aleksandrovo u znak sećanja na srpske i američke dobrovoljce i veterane koji su se iz Sjedinjenih američkih država i drugih savezničkih zemalja vratili da se bore za Srbiju u Prvom svetskom ratu.

RepublikaFoto: Fondacija Misija Halijard

Kapelo je, takodje, otkrio i dve istorijske dvojezične table u memorijalnom kompleksu u Aleksandrovu napravljene u čast srpskih i američkih dobrovoljaca i veterana upamćenih po patriotizmu, ljubavi prema svojoj zemlji i spremnosti da služe i da se žrtvuju za opšte dobro.

- Danas proslavljamo Dan veterana, koji se obeležava u Americi i Dan primirja koji se obeležava u celom svetu u znak završetka Prvog svetskog rata. Imamo čast da smo danas u jednom od dobrovoljačkih sela u Banatu gde smo postavili dve istorijske table i napravili malu izložbu na otvorenom - rekao je Kapelo.

On je naveo da se nada da će se opet vratiti u Aleksandrovo i povezati i ostala dobrovoljačka sela.

Dan veterana u Sjedinjenim američkim državama obeležava se 11. novembra na dan kada se u svetu obeležava Dan primirja, odnosno kraj Prvog svetskog rata.

Ovo je drugi dogadjaj koji Fondacija Misija Halijard organizuje uz podršku američke ambasade.

Prvo je 27. oktobra u Univerzitetskoj biblioteci Svetozar Marković u Beogradu otvorena izložba posvećena dobrovoljcima koji su se vratili iz Amerike da se bore za Srbiju tokom Prvog svetskog rata.

 

Vence položili i predstavnici američke ambasade

Uz predsednika Fondacije Misija Halijard Džona Kapela, vence su položili i predstavnici američke ambasade u Srbiji Majkl Bruks, potpukovnica Manuela Piters i Marija Bjelopavlić, predsednik opštine Nova Crnja Vladimir Brakus, predsednica skupštine Žitište Ivana Petrić, Udruženje dobrovoljaca Kralj Aleksandar Karadjordjević Aleksandrovo, Udruženje dobrovoljaca Vojvoda Stepa-Vojvoda Stepa.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading