Sav šljam iz regiona udario na Srbiju

Autor:

Vesti

01.06.2020

03:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Milo, Šiptari, ustaše i Makedonci ostrvili su se na Srbiju u sinhronizovanoj akciji. Dok je naša zemlja posle epidemije korone otvorila vrata svim susedima, usledila je zabrana ulaska Srbima u Crnu Goru i Hrvatsku. Ovaj potez pravdaju navodnom borbom protiv korone iako su naši građani na beloj listi kada je u pitanju ulazak u sve ostale zemlje regiona.

Foto: Tanjug/R. PRELIĆ/Tanjug/AP/Tanjug/L. S. DOMINIĆ
Đukanović, Kurti i Plenković

Dodatni pritisak Srbija trpi od prištinske vlasti, koja je pooštrila mere zabrane ulaska srpske robe na teritoriju Kosova, a udari stižu i iz Makedonije.

- Srbija želi mir i stabilnost u regionu, jeste dobra, možda i naivna, ali nije glupa i nikoga neće moliti za otvaranje granica - rekao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Šef srpske diplomatije je istakao da je regionalna politika očigledno opterećena, osim koronavirusom, i nekim drugim virusima, a to je virus optuživanja Srbije za sve i svašta, pa ispada i da je Srbija kriva što zemlje u regionu imaju manji ekonomski rast ili veći pad u odnosu na Srbiju.

RepublikaFoto: Public
Dragomir Anđelković

Kako za Srpski telegraf objašnjava politički analitičar Dragomir Anđelković, Srbija je u ovom trenutku u ekonomskom i svakom drugom smislu najjača zemlja u regionu, pa samim tim i najviše smeta.

BUDVANSKI HEROJ CAREVIĆ: NE DAM VERU ZA FOTELJU!

RepublikaFoto: youtube.com/NOVI TV
Marko Carević

Gradonačelnik Budve Marko Carević uspeo je da se odbrani od pokušaja smene, a pre sednice je rekao da između fotelje i Crkve ipak bira Srpsku pravoslavnu crkvu.

- Pripadam grupaciji koja nije prodala veru za večeru. Zameraju mi se litije i blokada grada. Sa tri meseca sam kršten i od tada sam u Crkvi. Ponosan sam što sam stao da branim svetinje i spreman sam da dam život. Nemam dilemu kad je u pitanju moj srpski narod u Crnoj Gori. Između fotelje i Crkve biram moju SPC, biram veru, ono što je moja tradicija. Ovo je moja država Crna Gora, ne postoji niko ko bi me mogao posvađati s mojim Crnogorcima - poručio je Carević.

On je posebno istakao da je dolaskom na mesto prvog čoveka Budve zatekao katastrofu koju je ostavila vlast DPS.

- Moj prethodnik Dragan Krapović i ja vratili smo 30 miliona vašeg sramnog kriminalnog duga - rekao je Carević i poručio da će se kandidovati na narednim izborima jer neće dozvoliti Crnogorskoj niti bilo kojoj drugoj partiji da na vlast dođe otimanjem.

- Već duže vreme primetno je antisrpsko delovanje protiv naše zemlje, koje se u poslednje vreme dodatno pojačalo. Naravno da to nije slučajno, već su u pitanju sinhronizovani napadi na Srbiju sa više strana kako bi se oslabila naša pozicija. Hrvatska sistematski želi da eliminiše Srbe sa svojih prostora, a u tome ima podršku Makedonije, koja se priklonila Prištini, koja želi da otme deo naše teritorije. Crna Gora za sopstvene probleme pokušava da optuži Srbiju, a svi zajedno deluju jer im smeta jačanje Srbije, koja je postala najznačajniji geostrateški faktor u regionu - objašnjava Anđelković.

MAKEDONIJA, Prvo NDH, pa OVK

RepublikaFoto: youtube.com/Index.hr Portal
Foto: Ilustracija

Makedonci su se antisrpskoj histeriji pridružili još početkom maja, kada su izdali "prigodnu" markicu povodom Dana pobede, na kojoj je bila mapa Hrvatske, ali u granicama genocidne NDH. Posle protesta Beograda, markica je brže-bolje povučena i smenjene sitne ribe kako bi se skandal zabašurio.

Iz Skoplja je sada stigla još jedna, ne manje brutalna provokacija: na društvenim mrežama se pojavila fotografija makedonske ministarke odbrane Radmile Šekerinske ispod amblema zločinačkog OVK, a ona se pravdala da je slika nastala još 2001, kao da to nešto menja.

- Ako je protok vremena dovoljno opravdanje da se sve zaboravi i da zastave pod kojima su činjena zverstva nisu više važne, onda pitam zašto se ministarka Šekerinska ne bi slikala ispod kukastog krsta i objasnila da je prošlo 75 godina od Drugog svetskog rata - reagovao je srpski ministar odbrane Aleksandar Vulin.

HRVATSKA, Vreme je da se Srbi opamete

RepublikaFoto: Tanjug/D. GRIZELJ
Andrej Plenković

Hrvatska nikada nije krila otvorenu netrpeljivost prema Srbiji, zato odluka hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da Srbima ne dozvoli ulazak u zemlju nije posebno iznenadila. Pod izgovorom da se štite od korone, Srbima su i zvanično zalupili vrata i jasno stavili do znanja da nisu dobrodošli.

Ovo nije prvi put da se Srbi samo u poslednjih dvadesetak godina nađu na crnoj listi Hrvata. I ranijih godina mnogim srpskim turistima je preselo letovanje na Hrvatskom primorju. Papreno skup odmor dodatno su morali da plate zbog oštećene imovine. Nije bilo godine da se Srbi sa odmora u Hrvatskoj kući ne vrate sa razbijenim automobilima i isečenim gumama samo zato to imaju srpske tablice. Valjda će se oni koji i dalje veruju u bratstvo i jedinstvo konačno opametiti.

PRIŠTINA, Stavili dijalog na respirator

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAJINČANIĆ
Foto: Ilustracija

Prištinske vlasti uvele su dodatne mere reciprociteta i zahtevaju da roba iz Srbije ne može ući na Kosovo ukoliko na proizvodima nije naznačeno "republika Kosovo". Prvi kamion vraćen je sa administrativnog prelaza Merdare već u nedelju ujutru, a obustavljeno je i dopremanje srpske štampe na sever Kosova i u srpske sredine južno od Ibra.

- Za nas je ovo apsolutno neprihvatljivo i definitivno znači zaustavljanje dijaloga, a dodatne mere su još gore od uvođenja taksi od 100 odsto. Ovaj potez Prištine predstavlja negaciju evropskih vrednosti, svih briselskih dogovora i onih za koje je garantovala Evropska unija - kazao je Dačić i dodao da je dijalog Beograda i Prištine sada "na respiratoru".

Reagovao je i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak:

- Takve jednostrane akcije podrivaju nastavak dijaloga i trebalo bi da budu odmah ukinute.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading