(VIDEO) U Srbiji 4.465 zaraženih od koronavirusa, ukupno preminulo 94! Virus se može vratiti na jesen ili zimu, spremni smo za to

Autor:

Vesti

14.04.2020

13:00 >> 14:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Konferencija za novinare posvećena koronavirusu održana je u Palati Srbija.

Na konferenciji se iznose najnoviji podaci o broju zaraženih koronavirusom u Srbiji, eventualnim smrtnim slučajevima, broju oporavljenih, kao i ostali statistički podaci sa geografskim i demografskim presekom.

U Republici Srbiji je do 15 časova 14. aprila 2020. godine registrovano ukupno 4.465 potvrđenih slučajeva COVID 19. Od poslednjeg izveštaja do 15 časova testirani su uzorci 2.440 osoba od kojih je 411 pozitivno. Hospitalizovano je 3006 pacijenta, a na respiratoru je ukupno 131 pacijenat. Do 15 časova u Republici Srbiji testirano je ukupno 23.391 osoba koja su ispunjavale kriterijume definicije slučaja. U poslednja 24 časa preminulo je još 9 osoba, 7 muškarca i 2 žene. Ukupno preminulo 94 osobe od početka epidemije. Stopa smrtnosti je 2.1%. 

Najveći broj smrtnih slučajeva nalazi se u starosnoj grupi od 60 do 69 godina i iznosi 29, zatim 15 preminulih starijih od 80 godina, 15 preminulih uzrasta od 50 do 59 godina, 13 preminulih starosti od 70 do 79 godina, 12 preminulih starosti od 40 do 49 godina, i jedan smrtni slučaj starosti između 30 i 39 godina. Prosečna starost preminulih iznosi 64.5 godine.

- Broj zdravstvenih radnika pozitivnih na koronavirus je 533, a 1062 čeka rezultate - navodi dr Darija Kisić Tepavčević. 

Niš i okolina najkritičniji

Epidemiolog Predrag Kon ukazao je danas da je u Nišu, Ćupriji, Paraćinu, Aleksincu, Prokuplju, Leskovcu veći procenat pozitivnih nalaza kod onih koji su testirani, što pokazuje da je virus aktivniji nego u ostalom delu Srbije.

Naglasio je da je za razliku od situacije na jugu Srbije u Vojvodini sada gotovo da se potpuno smiruje situacija, ne da nema više virusa, ali da je daleko manje prisustvo u testiranim, čak ispod 10 odsto, dok je u južnim delovima zemlje do blizu 50 odsto testiranih.

Kon je, na konferenciji za štampu, upitan za situaciju u Nišu, kao i kako se lekari nose sa tim, i koliko je ljudi na respiratorima u tom gradu, kazao da je njegov kolega Branislav Tiodorović juče prilično jasno objasnio da će ekcesni događaj u Gerontošlom centru i te kako imati i ima već uticaj na ukupno stanje u zdravstvenom sistemu Niša.

- U KC Niš na respiratoru imamo 18 ljudi, oni su u rizičnom stanju. Ukupno 377 pozitivnih je smešteno u ovoj ustanovi - dodaje on.

Popuštanje mera još uvek nije moguće

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje "Batut" Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da se epidemiološka situacija može promeniti za dan i da se ne smemo opustiti, već učiniti sve napore da se što pre izborimo sa epidemijom korona virusa.

Stoga se, ističe, ne može prognozirati ni kada bi moglo da dođe do relaksacije propisanih mera.

Odgovarajući na pitanja na konferenciji u Palati Srbija rekla je da bez obzira što stalno ističu da su zadovoljni tokom epidemijske krive, pojedinačni slučajevi i pojačano obolevanje u određenim grupama, kao i smrtni ishodi, pokazuju da se epidemiološka situacija može promeniti iz dana u dan.

Okupljanja na Vaskrs neće biti dozvoljena

- Stav struke po pitanju kretanja za Vaskrs je jednoglasan i potpuno jasan - bilo kakvo okupljanje i ponašanje koje će da poveća rizik za nastavak infekcije je nešto što je visok rizik za generalno zdravlje populacije - poručila je epidemiolog Darija Kisić Tepavčević.

Srbija je spremna za drugi talas

Na pitanje da li postoji mogućnost da virus "preživi" leto i vrati se na jesen, eventualno zimu, Kon je odgovorio potvrdno.

- Dosta je urađeno na pripremi društva po pitanju epidemije, i mislim da će bolnički kapaciteti biti dovoljni za mogući drugi talas - dodao je.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading