POKRAJINSKI SEKRETAR GOJKOVIĆ UVERAVA: Testova ima sasvim dovoljno

Autor: Tanjug

Vesti

16.03.2020

18:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Srbija raspolaže sa dovoljno testova za otkrivanje infekcija korona virusom", istakao je danas pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Zoran Gojković

Gojković je, na konferenciji za štampu u Vladi Srbije, upitan sa koliko testova raspolaže Srbija i uz konstataciju da je preporuka SZO da se što više ljudi testira, podsetio da Srbija u ovom trenutku ima na četiri mesta mogućnost za testiranje, a to su Institut Torlak i zavodi u Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu.

- Svi su oni opremljeni sa dovoljnom količnim testova u ovom trenutku. Referentna ustanova je Torlak, a u njemu se rade sva moguća testiranja vezana za korona virus. Nabavka testova ide onako kako nam predlaže naš stručni tim. Nemamo problema sa nedstsotakom ove opreme u ovom trenutku - kazao je on.

 
RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Gojković je rekao da se planira nabavka novih količina testova, ali da će to biti u skladu s tim kako se dalje bude kretao broj pacijenata kojima će biti potrebno da se ustanovi da li su zaraženi.


- U zavisnosti od epidemiološkig statusa SZO, s obzirom da su različite zemlje u EU u različitom epidemiološkom statusu, nisu svi u istom statusu epidemije, neki tek ulaze, neki su već u punom piku i u zavisnosti od toga se menjaju preporuke za broj testiranja - objasnio je on.

Gojković je kazao da u ovom trenutku nije ključno da se gleda samo ukupan broj testiranih, već je mnogo važnije, a u svemu tome saglasni su sa kolegama iz Kine koji imaju najviše iskustva, da je ključ svega da se suzbije lanac infekcije, odnosno brzina prenosa među populacijom.

- Nemam razloga za brigu - testova ima sasvim dovoljno - rekao je on.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading