POSLE POSETE BRISELU: Do 2018. otvaramo bar još tri poglavlja

Autor:

Vesti

08.10.2017

20:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarka evropskih integracija Jadranka Joksimović u intervjuu za Srpski telegraf kaže da je Srbija u potpunosti pripremila ukupno pet poglavlja za pristup EU, ali da očekuje da do kraja godine otvorimo najmanje tri. Ubeđena je da "tajkunska opozicija" sa Draganom Đilasom na čelu nema šanse na nastupajućim gradskim izborima, te da veruje u apsolutnu pobedu SNS. Joksimovićeva bez dlake na jeziku otkriva i u čemu podržava predsednika svoje stranke i države, a šta mu zamera...

RepublikaFoto: Tanjug/Dimitrije Goll
Jadranka Joksimović

Srbija ima ženu premijera. Koliko to vama znači kao dami u politici?

- Za mene nije od preterane važnosti pol i rodni identitet. Sposobnost, energija, poštenje, razumevanje duha vremena i upotrebljivo znanje su po mom mišljenju neophodne osobine političara, posebno premijera.

Šta je novo donela, a šta izgubila ova vlada u odnosu na prethodnu?

- Vlada je nastavila sa onim što je dobro postavljeno još tokom prethodne Vučićeve vlade, a dobar broj ministara je ostao u Vladi, pa postoji jedna uigranost i uhodanost, što je veoma važno. Premijerka ulaže vidljivu energiju i napor i Vlada ima dobar tempo. Uvek, naravno, može bolje, ali se radi na svim poljima i mislim da je to vidljivo.

Šta se promenilo otkako su evropske integracije dobile ministarstvo?

- Bolja koordinacija, jasnija ovlašćenja, čistija linija odgovornosti. Ja sam i kao ministar bez portfelja koordinirala i politički bila odgovorna za rad tadašnjih organa koji su se bavili evrointegracijama. Ali, ako ste politički odgovorni, onda morate i da imate jasna ovlašćenja. Prema tome, novo ministarstvo je uvelo red u strukturu i podiglo odgovornost u pristupu poslu. Da ne govorim koliko je značajno postojanje ministarstva kao stalne strukture u predstojećem višegodišnjem pristupnom procesu, od pregovora do programiranja IPA i drugih fondova, a time jačanja regionalnog i lokalnog razvoja. To je suština EU integracija.

Koliko ćemo pristupnih poglavlja otvoriti do kraja godine, a koliko očekujete u sledećoj?

- Mi smo u potpunosti spremni za tri poglavlja do kraja godine: šest (kompanijsko pravo), 33 (budžetske i finansijske odredbe), 30 (ekonomski odnosi sa inostranstvom), a svu potrebnu proceduru na vladi i u parlamentu smo ovih dana obavili i za poglavlje devet (finansijske usluge), uskoro završavamo i poglavlje 13 (ribarstvo). Išla sam u Brisel prošle nedelje, razgovarala sa ambasadorima evropskih država i predstavila napredak u poglavljima 23 i 24, razgovarala sam sa komesarom Hanom i predsedavajućim AFETA i izvestiocem za Srbiju Makalisterom i dobila pozitivne signale.

Da li dešavanja u Španiji dodatno ugrožavaju celovitost EU?

- Ovde se jasno pokazalo koliko je važno na unutrašnjem planu poštovati princip ustavnosti i na međunarodnom princip univerzalnosti. Jednom kada napravite presedan, kao što je napravljen u slučaju nelegalno proglašenja nezavisnosti Kosova, on se vraća kao bumerang jer presedani ruše opšti princip, čine ga ranjivim. Otuda je važna i legitimna naša reakcija na stav portparola EK i njihovog odbijanja poređenja primera Katalonije i KiM. EU bi trebalo da je statusno neutralna, kako to godinama pričamo. A mi, upravo poštujući međunarodne principe, podržavamo celovitost Španije.

Premijerka ulaže vidljivu energiju i napor i Vlada ima dobar tempo

Očekujete li pobedu SNS na beogradskim izborima i, da možete da birate, koga biste voleli da vidite na čelu glavnog grada?

- Očekujem pobedu. Ja sam rođena i odrasla, školovala se u ovom za mene najboljem gradu na svetu i obožavam Beograd. Hoću gradonačelnika koji voli i poznaje Beograd, ko zna šta mu treba da postane lepši, funkcionalniji, po meri čoveka. Nekog ko će na odgovoran način da upravlja gradskom kasom i ko će da zaviri u svaki ćošak i priča sa stanovnicima o svakom problemu. Ipak, političari ne smeju da posmisle da je razvoj Beograda važniji od ostatka Srbije.

Opozicija se, po svemu sudeći, okuplja oko Dragana Đilasa i u pozadini Miroslava Miškovića. Je li to ponovno ujedinjenje tajkuna, kako je rekao predsednik Vučić?

- Očigledno. Građani će proceniti svačiji i politički i profesionalni kredibilitet. Zato ja očekujem pobedu SNS.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading