BORBA SA KORONOM: Sa doktorima samo telefonom!

Autor:

Vesti

16.03.2020

06:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Spreman je novi set mera (pogledajte okvir) koji bi trebalo da oteža i uspori širenje koronavirusa među starom populacijom, a suština je da što više starijih ostane kod kuće, pre svega, u situacijama zbog kojih su ranije išli kod lekara u domove zdravlja i bolnice.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
OVO TREBA IZBEĆI Čekaonice u DZ mogu biti izvor zaraze

Kako je objasnio epidemiolog Predrag Kon, član kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa, ideja je da stariji, dok traje epidemija, zbog drugih razloga kod lekara odlaze samo kad je to zaista hitno i neophodno.

Kon je objasnio i da će način borbe protiv virusa biti donekle modifikovan.

- Novo je da se testira svaka teška akutna respiratorna infekcija i da svako kome treba respirator ide na njega bez obzira na to da li je testiran. Lokalna transmisija je potvrđena. To znači da ne morate biti u kontaktu sa obolelim ili osobom koja je došla iz zaraženog područja da biste bili testirani. Kad budemo imali prve slučajeve teških respiratornih infekcija kod obolelih od KOVIDA-19, tada je virus u stalnoj cirkulaciji. Osoba koja je bila u kontaktu sa zaraženim neće se testirati, odmah će se posmatrati kao da je zaražena - rekao je Kon.

RepublikaFoto: ST/D. KADIĆ
Ivan Simić

Advokat: Za spekulante do pet godina

Prema rečima pravnih stručnjaka, svi koji u vreme epidemije pokušaju da se bave spekulativnim radnjama i te kako mogu da osete zakonske posledice.

- Krivični zakonik u članu 235 predviđa kazne za krivično delo nedozvoljene trgovine. Tu je propisano da će svako ko se bavi prodajom robe, čiju je prodaju neovlašćeno organizovao, kazniti kaznom zatvora od tri meseca do tri godine. Istom kaznom kazniće se i onaj ko neovlašćeno kupuje, prodaje ili razmenjuje robu, čiji je promet ograničen. Ako pribavi imovinsku korist koja prelazi iznos od 450.000 dinara ili u svoje spekulativne radnje uključi i druge posrednike i preprodavce, kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina - objašnjava poznati beogradski advokat Ivan Simić i dodaje:

- Imajući u vidu trenutne okolnosti, jasno je da bi se teško moglo govoriti o bilo kakvoj toleranciji za ovakvo protivpravno i društveno opasno ponašanje. Olakšavajuće okolnosti su apsolutno isključene. Postupanje organa postupka i sudova vrlo verovatno bi bilo takvo da bi izrečene kazne morale biti okrenute ka maksimumu.

Poznati stručnjak opisao je i kako se leči korona.

- Od infektologa vrlo brzo očekujemo protokol lečenja. Terapija je simptomatska, snižava se temperatura ako je ima. S druge strane, san od sedam-osam sati je bolji od bilo koje terapije. Važni su mirovanje, odmor, san, čajevi, parafarmaceutici, to jest suplementi i vitamini. Povećan unos tečnosti je takođe bitan, ali kardiovaskularni i bubrežni bolesnici moraju biti oprezni sa unosom tečnosti. Preporučujem borovnice, kupine, jagode, obojeno voće, cink, selen, gvožđe, hrom - zaključuje dr Kon.

Nove mere

1. Elektronski recepti važe devet meseci umesto šest

2. Izabrani lekar biće direktno dostupan pacijentu preko telefona. Za to će biti iskorišćene linije kol-centara u DZ

3. Ranije zakazani pregledi koji nisu hitni biće pomereni

RepublikaFoto: Srpski telegraf

Srpski telegraf u inspekciji: U radnjama baš svega ima

Ekipe Srpskog telegrafa juče su obišle desetak prodavnica, manjih i većih, u raznim delovima Beograda. Bukvalno u svakoj od njih uverili smo se (i slikali) da u rafovima ima sasvim dovoljno namirnica za kojima je povećana potražnja: ulja, brašna, šećera, mleka, toalet-papira, konzervi... Rafovi nisu svuda do kraja popunjeni, međutim, daleko od toga da su prazni.

Ministar trgovine Rasim Ljajić objavio je broj telefona na koji građani mogu da prijave trgovce koji eventualno podignu cene da bi u vreme epidemije ostvarili materijalnu korist: 011/26-99-610 (od 7.30 do 22 časa). K. I.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading