DOS OPLJAČKAO 21 TONU ZLATA!

Autor:

Vesti

06.09.2017

05:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U periodu od 2000. do 2001. godine, ilegalno, bez odluke Vlade Srbije, prodata je 21 tona zlata koje je pripadalo državi, rekao je predsednik Aleksandar Vučić i potvrdio ono o čemu se u medijima već dosta nagađalo, ali nikada nije zvanično potvrđeno.

RepublikaFoto: ST/E. ČONKIĆ
Mlađana Dinkića baš briga za sve

Vučić je na TV Hepi rekao da je u posed ove informacije došao tek nedavno. Kako je naveo, tadašnji predstavnici DOS su 2001. godine kupcima ponudili ogromne količine zlatnih poluga, čiji se trag tada gubi. U čijim džepovima je završio taj novac, nije poznato.

- Došao sam u posed informacija koje pokazuju da je ilegalno, bez odluke Vlade Srbije, a od vladajućih struja prodata 21 tona zlata koje je pripadalo državi. To se desilo u periodu od 2000. do 2001. godine - kazao je Vučić.

TRAGOVI NOVCA

Ovom temom se pre godinu dana bavila i guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković, koja je upitala gde je nestalo srpsko zlato iz depoa Banke za međunarodna poravnanja u Bazelu.

- Tim pitanjem će se još dugo baviti ozbiljni i odgovorni ljudi u Srbiji - ocenila je Tabakovićeva i dodala da će se time pozabaviti nadležni organi.

Ipak, Srpski telegraf juče nije dobio odgovor NBS da li je do sada istraga pokrenuta i, ako jeste, šta je njome utvrđeno.

S druge strane, lider radikala Vojislav Šešelj nema dilemu: Mlađan Dinkić i Miroljub Labus su dva glavna kriminalca, koja su, kako tvrdi, opljačkala SRJ od 2001. do 2006. godine.

- DOS je prodao srpsko zlato i stavio novac sebi u džepove. Mislim naravno na Mlađana Dinkića i Miroljuba Labusa. Mi smo imali podatke da je 4. novembra 2000. godine, nakon oružanog zauzimanja Narodne banke Jugoslavije, Dinkić kao guverner uputio zahtev da se 1.200 kilograma zlata u zlatnim rezervama u Beogradu proda na svetskom tržištu - priča Šešelj za Srpski telegraf i dodaje da je po nalogu potpredsednika Vlade SRJ Miroljuba Labusa zlato prodato na Londonskoj berzi za 12 miliona funti.

JAVNO SE HVALIO

Ekonomista Mahmud Bušatlija ističe da Jugoslavija u vreme Slobodana Miloševića nije prodavala zlato, kao ni komunisti, osim kratko posle završetka rata, te da pretpostavlja da su se krajem 2001. stekle povoljne prilike za takav poduhvat.

- To je bilo posle 2001. godine, tada je Dinkić kao guverner Narodne banke prodao oko 19 tona zlata, koje je po podeli SFRJ pripalo nama. On je to prodao u švajcarskoj banci za poravnavanje. Dinkić se time čak i javno hvalio - zaključuje Bušatlija.

Dinkić i Labus juče nisu odgovarali na pozive Srpskog telegrafa, ali je ranije, na istu temu, Dinkić prokomentarisao: "Priču o zlatu iz Bazela ne razumem i zaista ne znam o čemu se radi."

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading