SKUPŠTINA SRBIJE: Poslanici danas počinju sednicu, na dnevnom redu Zakon o lokalnim izborima

Autor:

Vesti

22.04.2024

07:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predlog su potpisali poslanici vladajuće koalicije i opozicionih poslaničkih grupa "Narodni pokret Srbije - Novo lice Srbije", Zeleno-levi front, Ekološki ustanak i samostalni poslanici.

SKUPŠTINA SRBIJE: Poslanici danas počinju sednicu, na dnevnom redu Zakon o lokalnim izborima

Foto: Tanjug/AP

U Domu Narodne skupštine Srbije poslanici će danas u 10 sati početi prvu sednicu redovnog zasedanja da bi razmotrili izmene i dopune Zakona o lokalnim izborima.

Predsednica Skupštine Ana Brnabić je sazvala sednicu na predlog 187 poslanika sa samo jednom tačkom dnevnog reda, kako bi taj zakon bio izmenjen da bi se omogućilo da lokalni izbori 2. juna, već raspisani za gradsku vlast Beograda, budu tog dana i u drugim lokalnim samoupravama gde izbori nisu bili 17. decembra 2023. godine.

Predlog su potpisali poslanici vladajuće koalicije i opozicionih poslaničkih grupa "Narodni pokret Srbije - Novo lice Srbije", Zeleno-levi front, Ekološki ustanak i samostalni poslanici.

U obrazloženju predloga za promenu Zakona piše da se donosi zbog dinamike održavanje izbora i sednica lokalnih samouprava.

Tako će se rok za raspisivanje lokalnih izbora pomeriti sa 120 na 150 dana pre isteka mandata da bi se obezbedilo istovremeno raspisivanje izbora. ;Predloženo je i da od dana raspisivanja do dana izbora ne može proći manje od 30 dana, umesto 45 kako je u sadašnjem zakonu.

PODSETIMO

U Njujorku će danas biti održana sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija posvećena šestomesečnom izveštaju generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu UNMIK-a, a Srbiju će predstavljati predsednik Aleksandar Vučić.

Redovni šestomesečni izveštaj o radu Misije UN na Kosovu i Metohiji predstaviće specijalna predstavnica generalnog sekretara UN i šefica UNMIK-a Karoline Zijade.

Sednica počinje u 10.00 časova po istočnoameričkom,  odnosno u 16.00 sati po srednjoevropskom vremenu, a sednicu će otvoriti predsedavajuća Savetu bezbednosti za april, Vaneša Frejzir. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (28)

Loading
Dejan

22.04.2024 07:49

Imamo jasan stav za sva pitanja i sprmene odgovore

Tanja

22.04.2024 07:53

Očekuje se da će tokom rasprave biti istaknute važne teme kao što su izborna pravila, nadležnosti lokalnih organa vlasti, kao i pitanja koja se tiču finansiranja političkih kampanja i borbe protiv korupcije.

Vanja

22.04.2024 07:54

Zakon o lokalnim izborima je ključni zakon koji reguliše demokratski proces izbora lokalnih organa vlasti.

Tanja

22.04.2024 07:54

Novi Zakon o lokalnim izborima treba da omogući fer i transparentno sprovođenje izbora, kao i da unapredi participaciju građana u političkom životu, što je ključno za jačanje demokratije u Srbiji.