SAD i EU NEĆE DOZVOLITI DA PREGOVORI PROPADNU: "Moguće da će se fokus prebaciti na druge teme"

Autor:

Vesti

17.09.2023

09:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zbog toga nije moguće da bilo koja strana blokira dijalog u toj meri da ne bude nade za konkretan rezultat - smatra analitičar

SAD i EU NEĆE DOZVOLITI DA PREGOVORI PROPADNU: "Moguće da će se fokus prebaciti na druge teme"

Foto: ST/N. PANČIĆ

Kosovska Mitrovica

Sjedinjene Američke Države i Evropska unija neće dozvoliti da ono što su uložili tokom svih ovih godina u dijalogu Beograda i Prištine propadne, ali je moguće da će se njihov fokus i interes premestiti na druge teme, što bi imalo negativne posledice posebno za Kosovo koje je najviše zainteresovano za uspešno okončanje dijaloga, ocenio je politički analitičar Artan Muhadžiri, preneo je RTK.

- Tek po okončanju dijaloga može biti nade za normalizaciju položaja naše države u međunarodnoj areni - smatra on.

Naveo je da je sastanak u okviru dijaloga 14. septembra na najvišem nivou u Briselu smatran kao veoma dobra prilika da se dijalog vrati na pravi kolosek, ali da se, nažalost, dogodilo suprotno i da se situacija još više zakomplikovala. 

- Sjedinjene Američke Države i Evropska unija neće dozvoliti da ono što su uložili tokom svih ovih godina u dijalogu propadne i zbog toga nije moguće da bilo koja strana blokira dijalog u toj meri da ne bude nade za konkretan rezultat - rekao je Muhadžiri.

Premijer privremenih institucija Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastali su se 14. septembra u Briselu ali je ova runda dijaloga okončana bez rezultata. 

Kako je ranije izjavio docent Fakulteta političkih nauka Stefan Surlić za Tanjug, ono što "bode oči" je kredibilitet Brisela u pregovorima, a u prilog toj tezi ide i izjava Miroslava Lajčaka da "u narednim mesecima mora nešto da se desi ukoliko žele rezultat, u suprotnom će sudbina nemačko-francuskog predloga biti kao i Briselskog sporazuma - delimično primenjen, a možda uopšte ne".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading