DOLAZI TEŠKO VREME PO PITANJU KiM, ALI SRBIJA ĆE POBEDITI! Udarna poruka predsednika Vučića sa Andrićevog venca

Autor:

Vesti

24.11.2022

10:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je novoizabranog srpskog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Željku Cvijanović i novoizabranog predsednika Republike Srpske Milorada Dodika u zgradi Predsedništva na Andrićevom vencu,nakon čega se obratio javnosti.

DOLAZI TEŠKO VREME PO PITANJU KiM, ALI SRBIJA ĆE POBEDITI! Udarna poruka predsednika Vučića sa Andrićevog venca

Foto: Printskrin: TV Pink

Predsednik Vučić je nakon sastanka oboma poželeo uspeh i sreću u daljem radu kao i dobro zdravlje

Republika

Foto: Printskrin: TV Pink

Aleksandra Vučića

 

Kako je rekao danas su razgovarali o političkoj situaciji i dodatno usaglasili stavove koji su gotovo jedinstveni između RS i Srbije, o situaciji u regionu, te situaciju na KiM o kojoj se sinoć satima razgovaralo s Briselom, do ponoći. 

O projektima

Dodao je da su govorili i o važnim projektima.

Naglasio da je dogovoreno da u izgradnji Memorijalnog kompleksa Donja Gradina Srbija učestvuje sa 80 odsto troškova.

Govorilo se i o HE Buk Bijela i aerodromu u Trebinju sa ciljem da se svi infrastrukturni projekti održe i završe i pored krize u svetu i velikog poskupljenja građevinskog materijala i troškova gradnje.

- Razgovarali smo o infrastrukturnim projektima, izgradnje auto puta Rača Bjeljina - rekao je predednik Vučić.

Vučić se zahvalio narodu Republike Srpske što brinu o nama koliko i mi brinemo o Srpskoj.

Naglasio je da je sada teško govoriti o daljim projektima zbog poskupljenja, ali je Srbija opredlejenja da ostaje i opstane u svim projektima.

- Razgovarali smo i o podršci koju bi Srbija trebalo da pruži pre kraja godine još jednom za više opština - Drvar, Kostajnica, Dubica, Nevesinje. Dodik je predložio još jednu opštinu Srpce, gde smo dogovorili da gradimo Dom zdravlja - istakao je on.

Vučić je rekao da je važno da zajednički posao napreduje i da se vidi da kako sve naše veeze od ekonomski, kulturnih, jezičkih, duhovnih unapređumemo.

- Imamo sve veću trgovinsku razmenu što se tiče Bosne i Hercegovine. Oko 2,3 milijarde u prvih devet meseci. Približavamo se tome da uskoro budemo broj 1 partner za BiH - istakao je Vučić i dodao da je veoma važno da imamo što bolje odnose. 

Poručio je da će RS u Srbiji uvek imati nekoga na koga mogu da se oslone, imaju poverenje, i ko će koliko može uvek pomoći na svaki mogući način.

Zahvalio se narodu RS na tome što je uvek uz svoju Srbiju, što brinu o nama, makar onoliko koliko mi brinemo o Srpskoj.

- Verujem da će ljudi iz RS uspeti da pronađu zajednički jezik sa ljudima u BiH kako bimogli krenuti u realizaciju projekata kao što su Buk Bijela, aerodrom u Trebinju,... - naglasio je Vučić.

O preporuci EP: Niko nije objavio da su nam dali preporuku za međusobno priznanje

Odgovarajući na pitanja novinara predsednik je rekao da to što je doneo Evropski parlament nije rezolucija nego preporuka, dodajući da mu nije jasno zašto se krije onaj deo o Kosovu, odnosno da se traži međusobno priznanje.

-Objavljeno je da treba da uvedemo sankcije Rusiji a niko nije objavio da su nam dali preporuku za međusobno priznanje odnosno da moramo da priznamo tzv. Kosovo kao da je nama stalo da nas prizna tamo neka Priština. Nismo nimalo zainteresovani za bilo kakvo priznanje Prištine - naglasio je predsednik dodavši da je sinoć do ponoći razgovarao najmanje 50 puta s Briselom.

Kako je istakao, odluke će se donositi u najboljem interesu naše zemlje.

"Situacija na KiM vri"

Kako je naglasio situacija na KiM vri i dodao je da je ljudima svega preko glave a to je ono što i njega brone brine.

Kako je objasnio u Briselu je nekoliko puta jasno rekao koje su "naše crvene linije i o čemu jednostavno neće da razgovara".

Pojasnio je da su govorili i pretili prestankom dijaloga na šta je rekao: U redu, neka se prkeine i šta ćemo sad?" Zar ćete da se hvalite da ste prekinuli dijalog i šta ćete da nas bombardujete što ne damo tzv. Kosovu stolicu u UN.

O tablicama i opoziciji

Predsednik je rekao da je pitanje KM tablica mala taktička pobeda uoči još težih vremena i odluka koje nas čekaju.

- Tučem se i borim, bijem i nogama i rukama da sačuvam nešto što je predato još 2011. godine kad je potpisao ni ja ni Dačić nego Borko Stefanović - istakao je.

On je dodao i da jedna Rada Trajković drži patriotske prodike a uvek je protiv svega, uvek protiv svog naroda.

- Rada Trajković koja bi želela da bude Kurtijev izbor sa 1 odsto dobijenih glasova - rekao je predsednik.

Predsednik objasnio šta sa KM tablicama kad se kupi nov auto

Predsednik je odgovarajući na pitanje objasnio i šta se dešava kad neko sa KiM kupi nov auto, koju će on tablicu koristiti. Rekao je da se za postojeće automobile KM tablice redovno obnavljaju a za nove KM tablica ima 90 na godišnjem nivou pa ko kupi nov auto uredno će da je dobije.

Predsednik je poručio i da dolazi teško vreme za KiM, ali da ćemo se mi boriti i pobediti.

Obraćanje Cvijanovićeve i Dodika

Članica Predsedništva BiH Željka Cvijanović izrazila je želju da se konačno počne sa realizacijom velikih projekata.

Republika

Foto: Printskrin: TV Pink

Željka Cvijanović

 

- U periodu koji je pred nama treba razrešiti mnoga pitanja i dileme. Trebaće nam mnogo napora i podrške Srbije - istakla je ona. 

Dodik je istakao da je ovo prvi radni sastanak posle izbora i da su oni baš tako želeli. 

- Razgovarali smo o svim važnim tetamam u okruženju. Rekao sam predsedniku da međunarodni faktor dodatno pritiska Srbiju i Srpsku - rekao je Dodik. 

Republika

Foto: Printskrin: TV Pink

Milorad Dodik

 

Dogovorili smo se da nakon formiranja vlade u Republici Srpskoj, održimo zajedničke sednice vlada gde ćemo detaljnije govoriti o svim pitanjima koja su danas bila na dnevnom redu, dodao je on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading