MIHAJLOVIĆEVA: Srbija je ponosna što je deo projekta "Jedan pojas, jedan put"

Autor: Tanjug

Vesti

27.08.2018

15:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović, izjavila je danas, povodom pet godina od pokretanja inicijative "Jedan pojas, jedan put", da je vrednost kineskih investicija u infrastrukturi blizu pet milijardi evra i da postoji veliki prostor i za nove investicije.

RepublikaFoto: Tanjug/M. MIRČETIĆ
Zorana Mihajlović

- ''Jedan pojas, jedan put'' više nije samo inicijativa, već najveći globalni projekat koji povezuje civilizacije i daje nam mogućnost da razmenjujemo ideje, znanja i kulturu. Najvažniji rezultat ovog projekta - trenutno nema većeg globalnog projekta od ovog - jeste povezivanje i verujem da će se ti rezultati sve više videti - naglasila je Mihajlovićeva u intervjuu za kinesku nacionalnu televiziju.

Pruga Beograd - Budimpešta

Intervju je snimljen istog dana kad povodom pet godina pokretanja inicijative "Jedan pojas, jedan put" kineskoj javnosti treba da se obrati i predsednik NR Kine, Si Ðinping, saopšteno je iz Kabineta potpredsednice Vlade.


Ona je podsetila da je Srbija među prvima, pre svih drugih država u regionu, potpisala Sporazum o strateškoj saradnji i memorandum sa NR Kinom o razvoju inicijative "Jedan pojas, jedan put", čiji je danas deo i projekat modernizacije pruge između Beograda i Budimpešte.

- Kad govorimo o projektu Beograd-Budimpešta, pored same investicije, ovde je od velikog značaja razmena znanja, jer je to prva brza pruga kojom ćemo ići 200 kilometara na sat - rekla je Mihajlovićeva, i podsetila da je trenutno potrebno više od osam sati da biste došli iz Beograda do Budimpešte.

Ona je dodala da Srbija puno toga radi u saradnji sa Kinom, ne samo u infrastrukturi, uključujući ulaganja u Železaru Smederevo, razvoj industrijskih zona, Luke Smederevo, a postoje mogućnosti i za nove projekte razvoja Luke Beograd, kao i u oblasti poljoprivrede, kao i svuda gde su prisutne nove tehnologije.


- NR Kina i Srbija imaju pre svega dug prijateljski odnos i sve bolje ekonomske odnose, a Srbija sebe vidi kao odanog strateškog partnera i most između Kine i Evrope. Nije slučajno prvi veliki projekat koji su kineske kompanije radile u Srbiji bila izgradnja mosta preko Dunava - rekla je Mihajlovićeva.

Kosovo i politika Jedne Kine

- Zahvalni smo i na našim političkim odnosima i stavu Kine o Kosovu i i Metohiji, kao što Srbija podržava politiku jedne Kine. I kad se setimo vremena pre 20, 30 i više godina, kad smo bili bombardovani i prolazili kroz teške periode, Kina je uvek bila naš prijatelj. To čelično prijateljstvo koje postoji između Srbije, koja je mala, ali je na važnom mestu, i Kine, nije samo prijateljstvo dva predsednika, već se oseća i kod građana - naglasila je Mihajlovićeva.

Potpredsednica Vlade je naglasila da je, otkako su ukinute vize za građane Kine i uveden direktan let između Beograda i Pekinga, u Srbiji sve više kineskih turista i da Srbija ima mnogo toga što može da pokaže građanima Kine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading