PROCENE PKS: Evo za koliko bi kinesko ulaganje u Zrenjininu povećalo izvoz pneumatika

Autor: Tanjug

Vesti

24.08.2018

19:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gotovo celokupna proizvodnja pneumatika u Srbiji, odnosno 98 odsto, namenjena je za strana tržišta, a u Privrednoj komori Srbije procenjuju da bi se izvoz guma povećao za trećinu, ako se realizuje kineska investicija u Zrenjaninu.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ

Naime, pre nekoliko dana kineski proizvođač guma "Šangdong Linglong" najavio da će u Zrenjaninu izgraditi fabriku vrednu 994 miliona dolara, a Srbija je "u trci" za ovu investiciju uspela da pobedi zemlje kao što su Slovačka, Češka i Poljska. 

- Nova kineska investicija će, ako se ostvari njihov plan da proizvode 13,5 miliona pneumatika godišnje, povećati proizvodnju za još jednu trećinu, što predstavlja veliki značaj za Srbiju - rekao je za Tanjug sekretar Udruženja za hemijsku, gumarsku industriju i industriju metala Dragan Stevanović. 

Trenutno se u Srbiji proizvodi 0,9 odsto ukupne svetske proizvodnje pneumatika što je, kaže Stevanović, impozantan podatak i navodi da je u našoj zemlji u 2017. godini suficit u gumarskoj industriji, i pored uvoza sirovina, iznosio više od 450 miliona dolara. 

U Srbiji pneumatike proizvode "Tigar Tyres", "Cooper tire&rubber company Serbia", "Mitas" i Trajal korporacija, a Stevanović kaže da je PKS inicirala potpisivanje bilateralnih sporazuma o slobodnoj trgovini sa zemljama u kojima postoji veliko interesovanje za gume iz naše zemlje, kako bi se smanjile carine i izvoz iz Srbije učinio konkurentnijim. 


Reč je, navodi, o zemljama na severu Afrike, Argentini, Brazilu, Meksiku...

- Pokrenuli smo inicijativu kod ministarstava privrede i spoljnih poslova da se potpišu blateralni sporazumi - navodi Stevanović.

Procene su da će tražnja za pneumaticima u svetu rasti po stopi od 4,1 odsto godišnje do tri milijarde komada u 2019. godini, a u tom periodu se očekuje rast prihoda od prodaje po stopi od sedam odsto, odnosno do 258 milijardi dolara godišnje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (11)

Loading
Bora

24.08.2018 20:30

Jako vazna stvar za nasu zemlju.Proizvodnja guma ce i otvaranje ove fabrike ce popraviti nasu financijsku situaciju.

Ikra

24.08.2018 20:39

Svaki novi posao vredan je pažnje, a naročito kad se radi za izvoz.

Dragan R

24.08.2018 20:51

Ova investicija će koristiti, kako Zrenjaninu tako i čitavoj Srbiji.

Nikola

24.08.2018 21:40

Bitno je da se fabrka otvori, a za rezultate ne sumnjam!