SRBIJA NA CRNOJ LISTI EU

Autor: b92.net

Vesti

23.11.2017

18:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evropska unija bi mogla već sledećeg meseca da stavi Tursku na "crnu listu" poreskih utočišta, a u nacrtu predloga za proširenje liste nalazi se i Srbija.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- U nacrtu predloga za proširenje liste nalazi se još 36 zemalja, među kojima su, pored Srbije, i Jermenija, Kukova ostrva... - prenosi agencija "Blumberg", navodeći da je imala uvid u ta dokumenta.

- Radna grupa EU, koja je imala zadatak da izvrši analizu "nekooperativnih vlasti nadležnih za poreska pitanja" zaključila je da turske aktivnosti na rešavanju problema transparentnosti i ukidanja režima poreskih povlastica za sada "nisu dovoljne" - rekli su ljudi upoznati sa događanjem i poverljivim dokumentima, koja je video i "Blumberg". 

Takozvana Grupa za kodeks ponašanja mogla bi da preporuči ministrima finansija EU da 5. decembra dodaju na "crnu listu" države koje nisu odgovorile zahtevima, dodaje se u tekstu. 

- Čak 36 zemalja moglo bi da bude uključeno (na listu) prema nacrtu zbirne tabele od 21. novembra, u koju je "Blumberg" imao uvid, uključujući Srbiju, Jermeniju, Kukova ostrva, Maršalova ostrva, Panamu i Tunis - navodi njujorška agencija. 

Zemlje EU su podeljene oko toga da li bi trebalo da koriste finansijske sankcije protiv nekooperativnih država, a uključivanje na "crnu listu" može da uruši reputaciju Turske i da pojača pritisak na evropske kompanije da se uzdrže od investicija u tu zemlju, navodi njujorška agencija. 

Nekoliko država, uključujući i Francusku, podržavaju kaznene mere, kao što je isključivanje tih zemalja sa međunarodnog finansijskog tržišta, mada nikakva odluka nije doneta. 

Ambasadori koji predstavljaju države EU trebalo bi da razgovaraju o predloženoj listi pre sastanka ministara finansija. 

Sedam karipskih država dobilo je dodatni rok do februara da ispuni obaveze zbog štete koju su pretrpele od najnovijih uragana, dok su britanske teritorije, među kojima su ostrva Gernzi, Men i Džerzi, dobili prelaznu ocenu. 

Analizom su bile obuhvaćene 92 jurisdikcije, a očekuje se da će lista kontinuirano biti ažurirana, piše "Blumberg".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading