ISTORIJSKA OPERACIJA PROMENE POLA U BEOGRADU: Prvi put u Srbiji ŽENA dobija penis!

Autor: Republika

Vesti

02.06.2018

08:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Do sada neviđeni medicinski poduhvat - transplantacija muškog polnog organa, ali ženskoj osobi uskoro će biti izveden u Srbiji na čelu sa profesorom dr Miroslavom Đorđevićem, svetski priznatim hirurgom u oblasti transrodne medicine i urologom na Dečjoj univerzitetskoj klinici u Tiršovoj.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ilustracija

U literaturi stoji da su do sada u svetu urađene četiri transplantacije ove vrste, dve u Južnoj Africi i dve u Americi, ali su u pitanju bili muškarci koji su izgubili delove polnog organa.

Profesor Đorđević će prvi u svetu ženu koja je transrodni muškarac transplantirati muški polni organ.

- Ta četiri pacijenta su imala neke delove penisa i onda se na te delove transplantira ono što nedostaje. To je u neku ruku lakše zato što je to muška anatomija, muški polni organ, već imaju neku bazu. Sada imamo ženu kao kandidata koja je dala sve potrebne saglasnosti za transplantaciju - kaže za Blic profesor dr Đorđević i dodaje da im je ostalo još završavanje papirologije vezano za etičke i sociološke probleme, nakon čega sledi dobijanje muškog polnog organa od donora.

Pacijent je već dugo u pripremama za samu transplantaciju, a operacija će trajati ceo dan.

- Očekujem da će operacija trajati minimum 20 sati, to je vrlo kompleksna stvar, mora se povezati mnoštvo najsitnijih krvnih sudova i nerava, da bi za početak, muški polni organ opstao, a zatim i funkcionisao nakon toga - objašnjava prof. Đorđević.

Osposobljavanje muškog polnog organa biće znatno teže jer je sama funkcija mokrenja kompleksnija kod muškaraca nego kod žena - mokraćna cev kod muškaraca dužine je oko 30 centimetara, dok je kod žena dva do tri centimetra. Mora da se vodi računa i o erektilnoj funkciji za penetrativne seksualne odnose. U slučaju da to ne radi, postoji zlatna rezerva u vidu penilnih implanta koji uveliko potpuno oponašaju erektilnu funkciju - priča dr Đorđević.

Glavni problem će, kako kaže, biti moguće komplikacije pri samom procesu transplantacije, ali i kako osobu koja je potpuno zdrava staviti na tešku imunosupresivnu terapiju koja je neophodna jer sprečava odbacivanje transplantiranog organa.

Poznato je da bi transplantacija trebalo da bude obavljena do kraja godine i da neće uzimati organ od donora koji je navršio 70 godina.

Inače, prof dr Đorđević bio je deo tima koji je u Beogradu uradio transplantaciju materice, 13. u Evropi, s tim što je to presađivanje bilo prvo urađeno među jednojajčanim bliznakinjama.

- Kada sam bio u poseti Univerzitetu u Geteborgu, susreo sam se sa ljudima koji su već bili duboko u procesu transplantacije materice. Igriom slučaja, dobili smo naše sestre koje su bile potpuno podobne i kompatibilne za taj poduhvat i onda smo taj projekat sproveli uspešno u delo. Pacijentkinja je u 34. nedelji trudnoće i očekujemo da će krajem juna na svet doći prva beba iz transplantiranog uterusa koji je urađen ovde u Srbiji - priča dr Đorđević.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading