GEJ-BRAKOVI NEĆE PROĆI!

Vesti

22.05.2018

05:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Brak istopolnih partnera priznat je u svim državama koje okružuju Srbiju, a poslednji koji će ozakoniti ovakvu vezu su komšije Đetići. Upravo tim povodom razgorela se i kod nas žučna debata o registraciji ovakvih veza, u kojoj, bar za sada, preteže stav da bi promena definicije braka značila gaženje Ustava i korak ka tome da pripadnici LGBT zajednice usvajaju decu.

Vole se ljudi...

U jutarnjem programu TV Pink juče su se na ovu temu oštro sukobili gej-aktivista i programski direktor organizacije Zaštitnici ljudskih prava Goran Miletić i predsednik Narodnog slobodarskog pokreta (NSP) Miroslav Parović.

Miletić: Ako živim sa nekim 30 godina i imamo zajedničku imovinu, onda to moramo pravno regulisati

- Ako živim sa nekim 30 godina i imamo zajedničku imovinu, onda to moramo pravno regulisati. Zemlje imaju LGBT brakove ili registrovano partnerstvo. Evropski sud za ljudska prava je još 2015. doneo presudu u kojoj je rečeno da države EU moraju pravno da regulišu zajednicu istopolnih partnera - tvrdio je Miletić.

NIJE ŠIJA NEGO...

On smatra da će u Crnoj Gori sigurno biti registrovano istopolno partnerstvo, koje se neće zvati brak.

- Ljudi kad čuju taj termin, odmah se bune. U registrovanim partnerstvima nema usvajanja dece. To je potpis na papiru koji znači mom partneru i meni - navodi Miletić.

Parović: U Ustavu stoji da je brak veza muškarca i žene. Ako bismo prihvatili suprotno, pogazili bismo Ustav

S druge strane, Parović smatra da su gej-brakovi apsolutno neprihvatljivi i da bi se njihovom legalizacijom pogazio Ustav.

- Ne razumem čemu ova agresivna propaganda od strane manjine. U Ustavu Srbije stoji da je brak veza muškarca i žene. Ako bismo prihvatili suprotno, to bi značilo da menjamo Ustav, odnosno da je neophodan referendum na kojem će se izjasniti građani. Nama na mala vrata uvode LGBT brakove, a sledeći korak je usvajanje dece među pripadnicima ovih grupa - tvrdi Parović i napominje da naše društvo nije rešilo mnogo važnija pitanja od ovog.

PROMENA DEFINICIJE

Ni politički analitičar Đorđe Vukadinović ne podržava legalizaciju gej-brakova:

- To bi značilo promenu Ustava, odnosno promenu definicije braka. Kod nas je atmosfera u društvu i politici takva da mislim da će to pričekati, iako je pritisak lobi-grupa i njihovih centara ogroman u Srbiji. Protivnik sam gej-brakova odnosno njihovog izjednačavanja sa tradicionalnim brakom. Nemam ništa protiv registrovanja partnera zbog dokumenata, ali ništa više od toga.

Vojislav Šešelj izjavio je da se SRS protivi legalizaciji gej-brakova, ali da nema ništa protiv da osobe istog pola mogu da sklope ugovor pred opštinskim organima:

- To bi bio ugovor o zajedničkom životu jer se onda zna koja su im prava i obaveze, pa tako ne može doći do ostvarivanja prava na porodičnu penziju. Ne prihvatamo homoseksualizam kao način života, kao sistem društvenih vrednosti, ali smo uvek bili protiv proganjanja homoseksualaca. Oni moraju biti ravnopravni u ostvarivanju prava i obaveza.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading